Terug
HomeVoeging benadeelde partij

Voeging benadeelde partij

Voeging benadeelde partij

Schade verhalen door voeging als benadeelde partij in het strafproces

Fraude – denk aan valsheid in geschrifte of verduistering – brengt vaak aanzienlijke financiële schade met zich mee. Als slachtoffer van fraude wilt u niet alleen dat de dader wordt bestraft, maar ook dat de door u geleden schade wordt vergoed. Dit kan worden gerealiseerd door u te voegen als benadeelde partij in het strafproces.

Wat is voeging als benadeelde partij?

Als het Openbaar Ministerie besluit om een verdachte te vervolgen, kan het slachtoffer zich als benadeelde partij voegen in het strafproces. Dat houdt in dat het slachtoffer een schadeclaim indient in het strafproces. De rechter die oordeelt over de strafzaak, oordeelt dan ook over de schadeclaim van het slachtoffer.

Voordelen van voeging als benadeelde partij

Voeging in het strafproces bespaart het slachtoffer aanzienlijke kosten en tijd in vergelijking met het zélf opstarten en voeren van een aparte procedure bij de civiele rechter.

Een ander belangrijk voordeel ten opzichte van het starten van een civiele procedure, is dat het Openbaar Ministerie bewijsmateriaal verzamelt dat het slachtoffer kan gebruiken ter onderbouwing van zijn of haar schadeclaim. Het Openbaar Ministerie heeft bovendien bevoegdheden om bewijsmateriaal te verzamelen die een burger of bedrijf niet heeft. Het strafrechtelijk onderzoek brengt dan ook geregeld waardevolle informatie aan het licht.

Beperkingen aan voeging als benadeelde partij

Er kleven ook beperkingen aan voeging als benadeelde partij in het strafproces. Het slachtoffer is namelijk grotendeels afhankelijk van de wijze waarop Openbaar Ministerie het strafrechtelijk onderzoek inkleedt. Als het Openbaar Ministerie besluit om een verdachte te vervolgen, stelt het een ‘tenlastelegging’ op. Daarop staan de verwijten genoemd die aan het adres van de verdachte worden gemaakt. Het slachtoffer kan alleen schade vergoed krijgen die het directe gevolg is van de verwijten die het Openbaar Ministerie op de tenlastelegging formuleert. Dat betekent dat het slachtoffer afhankelijk is van de keuzes die het Openbaar Ministerie maakt. Als het Openbaar Ministerie ervoor kiest om bepaalde feiten niet mee te nemen op de tenlastelegging, dan kan de schade die het gevolg is van deze feiten niet via het strafproces worden vergoed.

Een andere beperking is dat de strafrechter de vordering van de benadeelde partij in sommige gevallen niet beoordeelt omdat deze te complex is. Bijvoorbeeld omdat er inhoudelijke verweren worden gevoerd die de strafrechter niet goed kan beoordelen, of omdat er nog onduidelijkheid bestaat over onderdelen van de vordering. De strafrechter verklaart de vordering dan ‘niet-ontvankelijk’. Het slachtoffer kan er vervolgens voor kiezen om zijn of haar schade te vorderen via een reguliere procedure bij de civiele rechter.

Schade via strafproces of via civiele rechter?

Voeging als benadeelde partij en het voeren van een reguliere civiele procedure sluiten elkaar niet uit, maar het is natuurlijk niet mogelijk om dezelfde schade twee keer vergoed te krijgen. Het is van belang om vanaf het moment dat u fraude constateert, goed na te denken over de te volgen strategie. Zo kan het verstandig zijn om eerst aangifte te doen en de uitkomst van de strafzaak af te wachten, en de eventuele resterende schade te vorderen via de civiele rechter. Tijdens die civiele procedure kan dan weer gebruik worden gemaakt van de informatie die tijdens het strafrechtelijk onderzoek aan het licht is gekomen.

Heeft u of uw onderneming schade geleden als gevolg van fraude? Neem dan contact op met Peter Koops, Jurian van Galen of een van de andere strafrechtspecialisten van TRIP. Onze advocaten begeleiden u bij de aangifte en de begroting van uw schade, en lichten de vordering ter zitting toe.

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.