Terug
HomeExpertisesTuchtrecht
Tuchtrecht
Tuchtrecht

Advocaat tuchtrecht

Een klacht heeft grote impact op u en uw werk. Valt u werkelijk iets te verwijten? Onze advocaten helpen u graag verder. Samen kiezen we vanuit het tuchtrecht de juiste strategie voor uw verweer.

U doet uw best om uw vak zo goed mogelijk uit te voeren. Een tuchtklacht heeft dan ook grote impact op u en uw werk. Heeft u inderdaad ondeskundig of onzorgvuldig gehandeld? Natuurlijk, een kleine fout kan grote gevolgen hebben voor mensen die op uw vakmanschap vertrouwden. Maar valt u iets te verwijten? Het is aan de rechter of een tuchtcollege om daarover te oordelen. TRIP Advocaten Notarissen staat voor u klaar met deskundig advies.

Tuchtrecht

Tuchtrecht is een deel van het recht dat zich richt op de tucht van beroepsbeoefenaars zoals artsen, tandartsen, accountants of advocaten. Het doel van tuchtrecht is om de kwaliteit van de beroepsuitoefening te waarborgen en te zorgen dat beroepsbeoefenaars zich houden aan de beroepscode.

Er zijn diverse redenen waarom iemand voor de tuchtrechter kan komen te staan. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat iemand zich schuldig heeft gemaakt aan onbehoorlijk gedrag, zoals fraude of belangenverstrengeling. Ook kan iemand aangeklaagd worden als hij zijn plichten niet naar behoren heeft vervuld.

Een tuchtzitting wordt geleid door een tuchtrechter. Tijdens de zitting wordt de zaak besproken en krijgt de verdachte de gelegenheid om zijn verweer te voeren. Aan de hand van de bewijzen en verklaringen die tijdens de zitting naar voren zijn gekomen, neemt de tuchtrechter een beslissing.

De tuchtrechter kan verschillende sancties opleggen. Dit kan bijvoorbeeld een waarschuwing zijn, een geldboete of een berisping.

Gevolgen tuchtklacht en in verweer

Een tuchtklacht kan grote gevolgen hebben voor uw loopbaan. Bovendien is het oordeel van de tuchtrechter vaak leidend in de eventuele civielrechtelijke procedure erna. In deze tweede procedure staat het recht op schadevergoeding centraal. Het is daarom extra belangrijk dat een tuchtrechtelijke procedure zorgvuldig verloopt. Onze advocaten zijn bekend met de tuchtrechtelijke procedure die hoort bij uw beroepsgroep. We kennen de normen, de maatschappelijke en institutionele context en de gezichtspunten die meespelen bij de behandeling van een tuchtklacht. Samen kiezen we de juiste strategie voor uw verweer. 

Advocaten gespecialiseerd in tuchtrecht

Ons team van juristen helpt u graag met praktisch en helder advies over: 

  • Medisch tuchtrecht
  • Advocatuurlijk tuchtrecht
  • Notarieel tuchtrecht
  • Tuchtrecht voor accountants
  • Tuchtrecht voor gerechtsdeurwaarders 

Tuchtrecht advocaat Groningen, Leeuwarden en Assen

Mocht u te maken krijgen met de orde van advocaten of het hof van discipline. Dan staan wij u graag bij. Of bent u  op zoek naar ander juridisch advies op het gebied van tuchtrecht? Neem dan gerust contact op met een van de experts van TRIP Advocaten Notarissen. U kunt ons vinden in Groningen, Leeuwarden en Assen. We bespreken uw vraagstuk en de juiste aanpak. Zo weten wij welke specialisten bij u passen en weet u waar u aan toe bent. Samen bereiken we het beste resultaat. Wij staan voor u klaar met een team van gespecialiseerde advocaten.

Via onderstaand contactformulier komt u vrijblijvend in contact met een van onze tuchtrecht advocaten. Laat uw bericht en eventueel uw telefoonnummer achter. Een gespecialiseerde tuchtrecht advocaat zal reageren op uw bericht of u terugbellen.

Contactformulier

Velden met * zijn vereist

Met het versturen van dit bericht gaat u akkoord met onze privacyverklaring.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.

Maak kennis met het team

Branches

Onze specialisten binnen deze expertise hebben ervaring in de volgende branches:

Overzicht van alle expertises