Terug
HomeActueelÉén maand korter om uw jaarrekening vast te stellen en te publiceren

Één maand korter om uw jaarrekening vast te stellen en te publiceren

2 min |
14 januari 2016
|
Blogs

Met ingang van het boekjaar 2016 gelden verkorte termijnen voor het opmaken en publiceren van jaarrekeningen van vennootschappen.

Vaststellingstermijn naar maximaal tien maanden

Om aan te sluiten bij de Europese richtlijn jaarrekening is de vaststellingstermijn voor jaarrekeningen wettelijk per 1 november 2015 gewijzigd. Dit maakt dat vanaf het boekjaar 2016 de termijn voor het opmaken en publiceren van uw jaarrekening met een maand is verkort.

Voorheen gold dat de jaarrekening jaarlijks binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar diende te worden opgemaakt, met een mogelijke verlengingstermijn van zes maanden. De verlengingstermijn van zes maanden is nu verkort tot een maximale verlengingstermijn van vijf maanden.

Hiermee komt de totale termijn voor het opmaken van de jaarrekening op maximaal tien maanden na afloop van het boekjaar, in plaats van maximaal elf maanden.

Deze verandering zal van toepassing zijn voor boekjaren die aanvangen op of na 1 januari 2016.

Publicatietermijn naar maximaal twaalf maanden

Artikel 394 boek 2 BW regelt de verplichtingen rondom de publicatie van de jaarrekening. In Nederland gold tot 1 november 2015 een uiterste publicatietermijn van dertien maanden na afloop van het boekjaar.

Genoemde Europese richtlijn jaarrekening stelt echter dat de jaarrekening binnen een redelijke termijn van niet meer dan twaalf maanden na balansdatum openbaar dient te worden gemaakt. In verband hiermee is het genoemde wetsartikel met ingang van 1 november 2015 gewijzigd in die zin dat de uiterste publicatietermijn van dertien maanden is verkort tot twaalf maanden.

Het eerste lid van dit artikel legt aan vennootschappen de verplichting op de jaarrekening binnen acht dagen na vaststelling daarvan openbaar te maken.

Moet u de statuten nu wijzigen?

Nee, die verplichting heeft u niet. In de meeste statuten staat de oude wettelijke verlengingstermijn voor de vaststelling van de jaarrekening van zes maanden vermeld. De wettelijke verlengingstermijn is echter leidend, zodat ook in die gevallen de verlengingstermijn maximaal vijf maanden bedraagt.

Er rust dus geen verplichting op vennootschappen om de statuten alleen vanwege dit aspect te laten aanpassen. Ter voorkoming van verwarring is het wel raadzaam het wijzigen van de betreffende bepaling mee te nemen zodra er meer redenen zijn om de statuten aan te passen.

Neem gerust contact op met mevrouw mr. Simone Frugte als u een concrete vraag heeft over de termijnen voor de vaststelling en publicatie van uw jaarrekening.

Bericht delen op linkedin

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.

Nieuwste berichten

Al het nieuws

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Mis niets meer en meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Velden met een * zijn verplicht

Ik geef toestemming dat TRIP Advocaten Notarissen mijn e-mailadres gebruikt voor het toesturen van de nieuwsbrief. U kunt meer lezen in ons Privacy en cookiesbeleid.

Terug naar blogs
Contact image

Contact

Als grootste juridische adviespraktijk van Noord-Nederland staan wij centraal bij onze cliënten Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe (en ver daarbuiten) vanuit onze kantoren in Groningen, Leeuwarden en Assen.

Lees meer