Terug
HomeActueelPartneralimentatie forfaitair berekend

Partneralimentatie forfaitair berekend

Partneralimentatie forfaitair berekend
19 juni 2023
|
Blogs

Forfaitaire berekening partneralimentatie

Met ingang van 1 januari 2023 wordt partneralimentatie forfaitair berekend. Dat wil zeggen dat vanaf nu geen rekening meer wordt gehouden met de werkelijke woonlasten van de alimentatiebetaler, maar met een ‘woonbudget’ van 30% van het netto maandinkomen. De gedachte is dat van dit woonbudget alle redelijke lasten voor een woning voldaan kunnen worden. Deze nieuwe manier van berekenen moet het berekenen van partneralimentatie voorspelbaarder en eenvoudiger maken en conflicten voorkomen. Het is nog maar de vraag of dat ook zo is.

Indien meer dan 30% aan woonlasten

Goed denkbaar is immers dat een alimentatiebetaler meer dan 30% van de netto maandlasten uitgeeft aan woonlasten. Alleen als de alimentatiebetaler aantoont dat deze hogere woonlasten niet vermijdbaar en verwijtbaar zijn aangegaan, wordt rekening gehouden met deze hogere woonlasten. Kan dat niet worden aangetoond, dan houdt de rechtbank rekening met een woonbudget dat lager is dan de werkelijke woonlasten. Hierdoor ontstaat de situatie dat bij het berekenen van partneralimentatie gerekend wordt met een financiële ruimte die er niet (direct) is.

Indien minder dan 30% aan woonlasten

Ook kan het zo zijn dat de woonlasten van de alimentatiebetaler juist lager zijn dan 30% van het netto maandinkomen. Met die lagere woonlasten wordt alleen dan rekening gehouden als de alimentatiebetaler te weinig financiële ruimte heeft om zowel in de kosten van de kinderen als ook in die van de ex-partner te voorzien. Deze woonlasten moeten dan wel aanmerkelijk en duurzaam lager zijn. Woonlasten die lager zijn omdat één van de partners tijdelijk bij ouders of vrienden verblijft, worden dus niet gecorrigeerd.  

Verandert de oude situatie?

Deze forfaitaire berekening wordt toegepast in zaken die de rechtbank na 1 januari 2023 behandelt en waarbij de ingangsdatum van de (gewijzigde) alimentatie op of na 1 januari 2023 ligt. Betaalt u of ontvangt u nu alimentatie en is die alimentatie voor 1 januari 2023 berekend? Dan verandert er niets, tenzij er iets in uw situatie is veranderd en u wilt dat de alimentatie opnieuw wordt berekend. Daar adviseren wij u uiteraard graag over.  

Ook voor alle overige vragen over familierecht kunt u bij onze specialisten terecht. Met kantoren in Groningen, Friesland en Drenthe is er altijd een juridisch specialist bij u in de buurt.

Bericht delen op linkedin

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Al het nieuws

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Mis niets meer en meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Velden met een * zijn verplicht

Ik geef toestemming dat TRIP Advocaten Notarissen mijn e-mailadres gebruikt voor het toesturen van de nieuwsbrief. U kunt meer lezen in ons Privacy en cookiesbeleid.

Terug naar blogs
Contact image

Contact

Als grootste juridische adviespraktijk van Noord-Nederland staan wij centraal bij onze cliënten Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe (en ver daarbuiten) vanuit onze kantoren in Groningen, Leeuwarden en Assen.

Lees meer