Terug
HomeActueelOverheid wil het aantal vechtscheidingen terugdringen

Overheid wil het aantal vechtscheidingen terugdringen

26 februari 2018
|
Blogs

Echtscheiding: de cijfers

In 2016 handelden rechters bijna 35.000 echtscheidingen af. Dat is veel, maar ruim 1.000 echtscheidingen minder dan het jaar daarvoor. Deze cijfers heeft het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie bekend gemaakt.

Vechtscheiding

Bij deze echtscheidingen waren bijna 35.000 kinderen betrokken. In ongeveer 12,5% van deze gevallen, wilde één van de beide partners niet scheiden. Als één van beide partners niet wil scheiden, is dat vaak het begin van een vechtscheiding. Over de hoofden van de kinderen wordt geruzied over alimentatie, zorgverdeling, co-ouderschap et cetera. Dat levert spanning en onzekerheid op en kinderen hebben daar uiteraard last van.

Wat wil de overheid hieraan doen?

Het regeerakkoord plaatst het terugdringen van vechtscheidingen hoog op de politieke agenda en stelt hier extra budget voor beschikbaar. Uit allerlei overleggen met diverse disciplines (denk aan: Kinderombudsman, rechters, advocaten, psychologen) is het voorstel gekomen om een ‘gezinsadvocaat’ aan te stellen. Deze kerngroep is druk bezig de contouren te schetsen van de rol van de gezinsadvocaat.

Regiefunctie voor gezinsadvocaat

De kerngroep geeft aan dat de gezinsadvocaat rekening moet houden met het welzijn en de wensen en belangen van de kinderen en beide ouders. De gezinsadvocaat krijgt dan vooral een regiefunctie en begeleidt scheidende ouders als een casemanager.

Onze sectie familierecht volgt deze ontwikkeling op de voet.

Tot het zover is, blijft het belangrijk dat echtscheidingsadvocaten vooral het belang van de kinderen goed voor ogen houden. Ook als de scheidende ouders daar door de emoties niet toe in staat zijn. Onze echtscheidingsadvocaten zijn aangesloten bij de Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) en behartigen als mediator bij echtscheidingen de belangen van beide partijen en hun kinderen.

Ook als zij als advocaat de belangen van een van de echtgenoten behartigen houden ze de belangen van de kinderen scherp in de gaten.

Mocht u vragen hebben over dit onderwerp of andere scheidingsgerelateerde onderwerpen, neem dan vooral contact met ons op.

Bericht delen op linkedin

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Al het nieuws

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Mis niets meer en meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Velden met een * zijn verplicht

Ik geef toestemming dat TRIP Advocaten Notarissen mijn e-mailadres gebruikt voor het toesturen van de nieuwsbrief. U kunt meer lezen in ons Privacy en cookiesbeleid.

Terug naar blogs
Contact image

Contact

Als grootste juridische adviespraktijk van Noord-Nederland staan wij centraal bij onze cliënten Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe (en ver daarbuiten) vanuit onze kantoren in Groningen, Leeuwarden en Assen.

Lees meer