Terug naar blogs

Strafvervolging voor bestuurder van beboete rechtspersoon

12 april 2017
|
Blogs

Bij de aanpak van fraude werkt het Openbaar Ministerie nauw samen met toezichthouders en brancheorganisaties om te bepalen of een zaak bestuursrechtelijke of strafrechtelijk wordt afgedaan. Het “Ne bis in idem beginsel” maakt dat er geen strafrechtelijke vervolging kan worden ingesteld indien de overtreder wegens dezelfde gedraging reeds een bestuurlijke boete opgelegd heeft gekregen. Dit beginsel omvat het recht om niet tweemaal te worden berecht of gestraft voor hetzelfde feit. In de praktijk gebeurt het echter nog wel eens dat iemand een bestuurlijke boete opgelegd krijgt terwijl hij tevens strafrechtelijk wordt vervolgd. Mag dat dan wel?

Over die vraag heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie zich op 5 april 2017 nader uitgelaten in de zaken van Massimo Orsi (C-217/15) en Luciano Baldetti (C-350/15). In die zaak werden Orsi en Baldetti als wettelijk vertegenwoordiger van Italiaanse vennootschappen strafrechtelijk vervolgd omdat zij hadden nagelaten de btw te betalen die de vennootschappen verschuldigd waren. De beide vennootschappen hadden echter ook al een fiscale boete gekregen van 30% van de verschuldigde btw.

Volgens het Hof is het toegestaan de “rechtspersoon” een bestuurlijke boete op te leggen en de “wettelijke vertegenwoordiger” van die rechtspersoon strafrechtelijk te vervolgen. De lichamen en hun wettelijk vertegenwoordigers tellen op dit punt als twee afzonderlijke (rechts)personen waardoor het ne bis in idem beginsel zich niet verzet tegen het sanctioneren van de rechtspersoon en het tegelijkertijd strafrechtelijk vervolgen van de natuurlijke persoon.

De bestuurder van een rechtspersoon kan strafrechtelijk worden vervolgd, ook wanneer de rechtspersoon al een bestuurlijke boete opgelegd heeft gekregen.

Bericht delen op linkedin

Gerelateerde nieuwsberichten

Al het nieuws

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Mis niets meer en meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Velden met een * zijn verplicht

Ik geef toestemming dat TRIP Advocaten Notarissen mijn e-mailadres gebruikt voor het toesturen van de nieuwsbrief. U kunt meer lezen in ons Privacy en cookiesbeleid.

Terug naar blogs
Contact image

Contact

Als grootste juridische adviespraktijk van Noord-Nederland staan wij centraal bij onze cliënten Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe (en ver daarbuiten) vanuit onze kantoren in Groningen, Leeuwarden en Assen.

Lees meer