Terug
HomeActueelVoortgang modernisering van het Energiehandvestverdrag

Voortgang modernisering van het Energiehandvestverdrag

2 min |
22 juni 2023
|
Blogs
Voortgang modernisering van het Energiehandvestverdrag

Geschreven door:

Cees Verburg

Het Energiehandvestverdrag (ECT)

Het Energiehandvestverdrag (ECT) is een multilateraal handels- en investeringsverdrag waar ruim 50 Verdragsluitende Partijen bij zijn aangesloten. Deze landen liggen met name in Europa en (Centraal-)Azië.

Het belangrijkste onderdeel van het verdrag gaat over investeringsbescherming. Het verdrag schrijft namelijk de ondergrens voor die Verdragsluitende Partijen in acht moeten nemen jegens buitenlandse investeerders. Denk hierbij aan normen over non-discriminatie, eerlijke en billijke behandeling en het verbod op onteigening zonder compensatie.

Buitenlandse investeerders (uit een andere Verdragsluitende Partij) in Nederland kunnen een beroep doen op het ECT als zij van mening zijn dat ze niet correct behandeld zijn door de Nederlandse overheid. Uiteraard kunnen ook Nederlandse investeerders in het buitenland een beroep doen op het verdrag als zij hebben geïnvesteerd in een andere Verdragsluitende Partij.

Modernisering van het ECT

De afgelopen jaren is het verdrag onder vuur komen te liggen, met name vanwege controversiële procedures over de sluiting van kolen- en kerncentrales. Tegenstanders van het verdrag zien hierin het bewijs dat het verdrag vooral de belangen van grote fossiele investeerders beschermt en een obstakel is voor de energietransitie. Onder meer om die reden is er de afgelopen jaren onderhandeld over een modernisering van de verdragstekst.

Bijna een jaar geleden hebben de Verdragsluitende Partijen een compromis bereikt over een nieuwe tekst. Tot op heden is die tekst niet gepubliceerd – anders dan via een samenvatting op hoofdlijnen – en tot nu toe is het al twee keer niet gelukt om de tekst formeel aan te nemen.

Ondertussen lijkt de weerstand tegen het ECT verder te groeien. Verschillende lidstaten van de Europese Unie, waaronder Nederland, hebben aangegeven het verdrag te willen opzeggen.

Artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Energierecht

Onze collega Cees Verburg (energierecht) heeft voor de april-editie van het Nederlands Tijdschrift voor Energierecht een artikel geschreven over de leegloop bij het ECT. Hierin beschrijft hij onder meer hoe de tekst van het compromis zich ogenschijnlijk verhoudt tot de doelstellingen die de Europese Unie zichzelf vooraf had gesteld. Ook gaat hij in op het voornemen van Nederland om het verdrag op te zeggen en de wijze waarop minister Jetten voornemens is om dat te doen.

U kunt het artikel hier lezen. Mocht u vragen hebben over wat het ECT of de opzegging daarvan door Nederland betekent voor uw organisatie, neem dan contact op met Cees Verburg.

Bericht delen op linkedin

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.

Gerelateerde expertises en branches

Nieuwste berichten

Al het nieuws

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Mis niets meer en meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Velden met een * zijn verplicht

Ik geef toestemming dat TRIP Advocaten Notarissen mijn e-mailadres gebruikt voor het toesturen van de nieuwsbrief. U kunt meer lezen in ons Privacy en cookiesbeleid.

Terug naar blogs
Contact image

Contact

Als grootste juridische adviespraktijk van Noord-Nederland staan wij centraal bij onze cliënten Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe (en ver daarbuiten) vanuit onze kantoren in Groningen, Leeuwarden en Assen.

Lees meer