Terug
HomeActueelWetsvoorstel UBO-register omvat nieuwe ’terugmeldingsplicht’ Wwft-instellingen

Wetsvoorstel UBO-register omvat nieuwe ’terugmeldingsplicht’ Wwft-instellingen

2 min |
5 april 2017
|
Blogs
Wetsvoorstel UBO-register omvat nieuwe ’terugmeldingsplicht’ Wwft-instellingen

Written by:

In de strijd tegen witwassen en financiering van terrorisme is afgelopen vrijdag een wetsvoorstel ingediend waarin wordt voorgesteld informatie over UBO’s bij te houden in een register. UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’ of ‘uiteindelijke begunstigde’. De UBO zal straks moeten worden gedefinieerd als de natuurlijke persoon die de uiteindelijke eigenaar is van of zeggenschap heeft over een onderneming of een rechtspersoon.

Door middel van het UBO-register moet voorkomen worden dat daders van witwassen, terrorismefinanciering, corruptie, fiscale misdrijven en fraude hun identiteit verborgen kunnen houden achter verhullende juridische structuren.
Het wetsvoorstel omvat onder andere een terugmeldingsplicht voor Wwft-instellingen die inhoudt dat zij verplicht zijn om melding aan de Kamer van Koophandel te doen in het geval er gerede twijfel bestaat over de juistheid of het ontbreken van bepaalde UBO-informatie.

Wwft-instellingen mogen zich bij het cliëntenonderzoek dan niet uitsluitend baseren op de UBO-informatie uit het handelsregister.

Van hen wordt verwacht dat zij meer informatie verzamelen. Indien die informatie niet overeenkomt met de informatie uit het register geldt de terugmeldingsplicht. Voorts geldt een algemene verplichting voor rechtspersonen en ondernemingen om informatie te hebben en bij te houden over hun uiteindelijk belanghebbenden. Deze verplichtingen en de bijbehorende meewerkverplichting voor UBO’s worden als economisch delict opgenomen in de Wet op de economische delicten, aldus het voorstel.

 

Bericht delen op linkedin

Gerelateerde expertises en branches

Nieuwste berichten

Al het nieuws

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Mis niets meer en meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Velden met een * zijn verplicht

Ik geef toestemming dat TRIP Advocaten Notarissen mijn e-mailadres gebruikt voor het toesturen van de nieuwsbrief. U kunt meer lezen in ons Privacy en cookiesbeleid.

Terug naar blogs
Contact image

Contact

Als grootste juridische adviespraktijk van Noord-Nederland staan wij centraal bij onze cliënten Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe (en ver daarbuiten) vanuit onze kantoren in Groningen, Leeuwarden en Assen.

Lees meer