Terug
HomeExpertisesStrafrechtMilieustrafrecht
Milieustrafrecht
Milieustrafrecht

Advocaat milieustrafrecht

Wordt u of uw bedrijf verdacht van een milieudelict en bent u op zoek naar een advocaat milieustrafrecht? De advocaten van TRIP zijn gespecialiseerd in het milieustrafrecht en helpen u graag verder.

Wat is milieustrafrecht?

Het milieustrafrecht heeft betrekking op alle wetten en regels die te maken hebben met de strafrechtelijke handhaving van milieudelicten. Bent u opgeroepen voor verhoor in verband met een milieudelict, heeft u een strafbeschikking ontvangen of moet u zelfs voorkomen voor de economische politierechter of meervoudige economische kamer? Lees hieronder dan verder voor meer informatie.

Voorbeelden van milieudelicten

De strafrechtadvocaten van TRIP staan ondernemers, bedrijven en overheden bij die ervan worden verdacht milieudelicten te hebben gepleegd. Denk bijvoorbeeld aan het niet melden van een ongewoon voorval, het handelen zonder of in strijd met de omgevingsvergunning, illegale kap, bodemvervuiling, het lozen buiten inrichtingen. De strafrechtadvocaten van TRIP hebben talloze zaken behandeld voor ondernemers en overheden die werden verdacht van uiteenlopende delicten. Ze zijn gespecialiseerd in het milieustrafrecht en hebben spraakmakende strafzaken behandeld; denk daarbij aan strafzaken rondom rubbergranulaatkorrels op kunstgrasvelden en zaken op het gebied van PFAS-problematiek. Wordt u verdacht van een milieudelict? Bel dan onze specialisten voor hulp.

Verschillende wetten milieustrafrecht

Het milieustrafrecht is vastgelegd in talloze wetten en regels. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Wet milieubeheer;
  • Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;
  • Wet bodembescherming;
  • Waterwet;
  • Wet natuurbescherming;
  • Meststoffenwet;

Strafbeschikking voor een laag bedrag, maar ingrijpende gevolgen

Op vervolging van de meest voorkomende milieudelicten is de Richtlijn van het Openbaar Ministerie voor strafvordering milieu- en keurfeiten van toepassing. Daarin staan over het algemeen relatief lage boetebedragen gesteld op de veelvoorkomende overtredingen. In zulke gevallen stuurt het Openbaar Ministerie vaak een strafbeschikking naar de verdachte. Een strafbeschikking ziet eruit als een gewone bekeuring, maar betaling heeft tot gevolg dat de verdachte schuld bekent. Dat betekent ook dat de verdachte die betaalt, een strafblad krijgt. Dat kan weer verstrekkende gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering. Een strafblad kan tot problemen leiden bij het aanvragen van een vergunning, het aanvragen van financiering, meedoen aan aanbestedingen of het krijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag voor Rechtspersonen (VOG RP). Onze advocaten stellen daarom met grote regelmaat verzet in tegen opgelegde strafbeschikkingen ongeacht de hoogte van het bedrag. Een schone lei is immers van groot belang.

De advocaten van TRIP zijn gespecialiseerd in het milieustrafrecht

De strafrechtadvocaten van TRIP behandelen kleine en grote milieustrafzaken. Zij hebben jarenlange ervaring met de behandeling van complexe strafzaken. Of het nu gaat om het voorkomen van strafzaken, het verlenen van verhoorbijstand, bijstand tijdens een inval of procedure of om onderhandelen over een schikking, de advocaten van TRIP zijn in alle facetten van de procedure thuis.

Milieustrafrecht advocaat Groningen, Leeuwarden, Assen

Heeft u vragen over het milieustrafrecht en wilt u graag deskundig advies? Neem dan gerust contact op met Peter Koops of Jurian van Galen. Via onderstaand contactformulier kunt u vrijblijvend uw vraag stellen. Met advocaten in Groningen, Leeuwarden en Assen is er altijd een specialist bij u in de buurt.

Contactformulier

Velden met * zijn vereist

Met het versturen van dit bericht gaat u akkoord met onze privacyverklaring.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.

Maak kennis met het team

Branches

Onze specialisten binnen deze expertise hebben ervaring in de volgende branches:

Overzicht van alle expertises