Terug naar fiscale procedures

Belastingcontrole en boekenonderzoek

Belastingcontrole en boekenonderzoek

Belastingcontrole en boekenonderzoek door de belastingdienst (fiscus)

Als ondernemer wordt er niet altijd bij stilgestaan, maar op elke willekeurige dag kun je de Belastingdienst op visite krijgen. Wat gebeurt er dan?

Een boekenonderzoek van de fiscus houdt in dat uw administratie en aangiften worden gecontroleerd op juistheid. Het resultaat van het boekenonderzoek wordt vastgelegd in een rapport.

Tijdens een boekenonderzoek ontstaan er vanzelfsprekend vragen. Wat kun je verwachten tijdens een boekenonderzoek en hoe moet een ondernemer zich opstellen? Ben ik verplicht om mee te werken aan het boekonderzoek? Kan ik nog meer controles krijgen? Mag ik de Belastingdienst kopieën van mijn administratie geven? Voor deze en andere vragen kunt u bij onze gespecialiseerde advocaten terecht.

Onze advocaten staan regelmatig ondernemers bij om te zorgen dat het boekenonderzoek binnen de aangegeven kaders blijft. Die kaders houden in dat de inspecteur zich netjes dient te gedragen en uitsluitend fiscaal relevante vragen mag stellen. Wij zorgen er daarbij voor dat de juiste gegevens worden verstrekt, maar dat gevoelige informatie of fiscale adviezen bij de ondernemer blijven.

In sommige gevallen wordt een boekenonderzoek niet met een gunstig rapport afgesloten. Dat kan gebeuren als de administratie niet goed is bijgehouden, delen ontbreken, aangiftes niet of onjuist zijn gedaan. Hieraan kunnen door de Belastingdienst sancties worden verbonden. Zo kan de Belastingdienst gaan werken met schattingen, waarbij de bewijslast is omgekeerd en in sommige gevallen kunnen boetes worden uitgedeeld of kan het boekenonderzoek leiden tot strafrechtelijke vervolging. Ook in die gevallen staan onze advocaten u bij. Hun kennis van zowel het fiscale recht als het strafrecht komen dan goed van pas.

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.