Terug naar fiscale procedures

Belastingcontrole en boekenonderzoek

Belastingcontrole en boekenonderzoek

Belastingcontrole en boekenonderzoek door de belastingdienst (fiscus)

Als ondernemer wordt er niet altijd bij stilgestaan, maar op elke willekeurige dag kun je de Belastingdienst op visite krijgen. Wat gebeurt er dan? Een boekenonderzoek van de fiscus houdt in dat uw administratie en aangiften worden gecontroleerd op juistheid. Het resultaat van het boekenonderzoek wordt vastgelegd in een rapport.

Uw rechten tijdens een boekenonderzoek

Tijdens een boekenonderzoek ontstaan er vanzelfsprekend vragen. Wat kun je verwachten tijdens een controle en hoe moet een ondernemer zich opstellen? Ben ik verplicht om mee te werken aan het boekonderzoek? Kan ik nog meer controles krijgen? Mag ik de Belastingdienst kopieën van mijn administratie geven? Voor deze en andere vragen kunt u bij onze gespecialiseerde advocaten terecht.

Onze advocaten staan regelmatig ondernemers bij om te zorgen dat het boekenonderzoek binnen de aangegeven kaders blijft. Die kaders houden in dat de inspecteur zich netjes dient te gedragen en uitsluitend fiscaal relevante vragen mag stellen. Wij zorgen er daarbij voor dat de juiste gegevens worden verstrekt, maar dat gevoelige informatie of fiscale adviezen bij de ondernemer blijven.

Ongunstig rapport

In sommige gevallen wordt een boekenonderzoek niet met een gunstig rapport afgesloten. Dat kan gebeuren als de administratie niet goed is bijgehouden, delen ontbreken, aangiftes niet of onjuist zijn gedaan. Hieraan kunnen door de Belastingdienst sancties worden verbonden. Zo kan de Belastingdienst gaan werken met schattingen, waarbij de bewijslast is omgekeerd en in sommige gevallen kunnen boetes worden uitgedeeld of kan het boekenonderzoek leiden tot strafrechtelijke vervolging. Ook in die gevallen staan onze advocaten u bij. Hun kennis van zowel het fiscale recht als het strafrecht komen dan goed van pas.

Vragen over een boekenonderzoek?

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande tekst? Of heeft u een andere vraag over een onderzoek, belastingcontrole of fiscale procedure? Neem dan contact op met een van de juristen van TRIP. Onze sectie strafrecht heeft ruime ervaring in het bijstaan van cliënten bij een belastingcontrole.

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.