TRIP Groningen
050 599 7999
Alle contactgegevens
TRIP Assen
0592 393 333
Alle contactgegevens
TRIP Leeuwarden
058 234 7347
Alle contactgegevens
Aan een faillissement gaat vaak een periode vooraf van pappen en nathouden. De beslissing om een faillissement aan te vragen wordt immers niet van de ene op de andere dag genomen. In de periode voorafgaand aan een faillissement worden soms beslissingen genomen en rechtshandelingen verricht die op dat moment misschien met de beste intenties gebeuren, maar die nadat het faillissement een feit is geworden door de curator niet acceptabel worden geacht. Ook gebeurt het regelmatig dat in de aanloop naar een faillissement bepaalde (privé-)zaken worden veilig gesteld. Dit om te voorkomen dat deze door de curator zullen worden verkocht. Als dat binnen een jaar voor het faillissement gebeurt, wordt er in veel gevallen van uitgegaan dat de toekomstige failliet en degene met wie is gehandeld wisten dat de crediteuren daarmee benadeeld zouden worden. De curator kan dan die (rechts)handeling terugdraaien.
Wat de curator echter ook kan doen en wat veel personen zich niet beseffen, is melding maken van faillissementsfraude. Er is namelijk al heel snel sprake van wat men noemt eenvoudige bankbreuk of bedrieglijke bankbreuk. Dit zijn strafbare feiten en deze kunnen dus leiden tot vervolging door het Openbaar Ministerie. De tactiek “we proberen de zaken veilig te stellen en als de curator erachter komt kunnen we altijd nog tot een regeling komen” is daarom zeker niet risicoloos.
Faillissementsfraude heeft jarenlang niet veel aandacht gekregen van het Openbaar Ministerie en overige relevante instanties. Hierin heeft de afgelopen jaren echter een sterke kentering plaatsgevonden. Faillissementsfraude is op dit moment een zeer actueel thema en curatoren worden steeds meer gestimuleerd om aan de bel te trekken indien zij iets onrechtmatigs constateren. Rechtbanken hebben speciale fraudespreekuren ingevoerd, de wetgeving op het gebied van faillissementsfraude wordt steeds verder aangescherpt en de targets op dit vlak voor onder andere de politie, het Openbaar Ministerie en de FIOD worden steeds hoger.
Een veroordeling voor eenvoudige of bedrieglijke bankbreuk ligt dan ook al snel op de loer. Daarom is het van groot belang om indien de zaken slechter gaan en een faillissement niet mee uit te sluiten is tijdig een deskundige in te schakelen. De specialisten van TRIP kunnen u daarin begeleiden. Maar ook als het kwaad al geschied is kunt u terecht bij TRIP, zowel in verband met het civielrechtelijke als het strafrechtelijke traject.
Heeft u naar aanleiding van bovenstaande tekst een vraag of heeft u een andere vraag rondom een faillissement? Laat dan uw vraag achter via onderstaand contactformulier of neem direct contact op met de strafrechtspecialisten van TRIP. Onze specialisten in Groningen, Leeuwarden en Assen helpen u graag verder.
Velden met * zijn vereist
Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.