Terug naar blogs

WHOA: Belastingdienst tijdelijk eerder akkoord

WHOA: Belastingdienst tijdelijk eerder akkoord
2 maart 2022
|
Blogs

Inleiding Belastingdienst en WHOA

De Belastingdienst mag vanaf 1 augustus 2022 tot en met 30 september 2023 minder streng zijn bij de beoordeling van de WHOA. Dat heeft de staatssecretaris van Financiën aangekondigd. De WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) is een saneringsakkoord voor ondernemingen die in de kern gezond zijn, maar bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis een grote belastingschuld hebben opgebouwd, waardoor zij hun betalingsverplichtingen mogelijk niet meer kunnen nakomen. Voor deze ondernemingen kan de WHOA een uitkomst bieden om deze – en andere schulden – te saneren. In deze blog leggen wij dit uit.

Problematische belastingschuld en uitstel van betaling belastingen

De overheid heeft de afgelopen twee jaar verschillende regelingen in het leven geroepen om de door de coronamaatregelen getroffen ondernemers tegemoet te komen. Eén van die regelingen is de mogelijkheid om uitstel van betaling aan te vragen voor belastingschulden die tijdens de coronacrisis zijn ontstaan. Deze mogelijkheid bestaat sinds 12 maart 2020 en loopt per 1 april 2022 af. Van uitstel komt echter geen afstel.

De staatssecretaris van Financiën heeft laten weten dat ondernemers hun coronabelastingschulden vanaf 1 oktober 2022 moeten aflossen. U krijgt hier als ondernemer 60 maanden (oftewel: vijf jaar) de tijd voor, op basis van een aflossingsregeling. De opgebouwde belastingschuld moet dus uiterlijk 1 oktober 2027 volledig afgelost zijn.

Naast deze betalingsregeling moeten de belastingen die vanaf 1 april 2022 ontstaan, volgens de normale betalingstermijnen worden voldaan. Vanaf 1 oktober 2022 wordt de ondernemer dus geconfronteerd met een extra betalingsverplichting. Feitelijk worden de betalingsverplichtingen verdubbeld, terwijl veel ondernemers de afgelopen twee jaren hun eigen vermogen hebben zien verdampen. Hierdoor kan een problematische schuldenlast ontstaan.

Mogelijk biedt de WHOA een uitkomst

Indien uw onderneming in de kern gezond is, maar (mede) als gevolg van deze extra aflosverplichting niet in staat zal zijn om aan alle betalingsverplichtingen te voldoen, kan de WHOA uitkomst bieden. Door middel van de WHOA kunt u namelijk aan uw schuldeisers een saneringsakkoord aanbieden, dat inhoudt dat een deel van de schulden wordt voldaan. Hiertegenover verlenen de schuldeisers dan finale kwijting. Zo kan uw onderneming, nadat het saneringsakkoord door de rechtbank is goedgekeurd (gehomologeerd), verder met een schone lei.

Belastingdienst belangrijke schuldeiser

Bij veel ondernemers is de Belastingdienst een belangrijke schuldeiser. De Belastingdienst heeft namelijk een sterkere positie ten opzichte van gewone handelscrediteuren. Vanwege die positie gaat de Belastingdienst op grond van zijn eigen beleid normaal gesproken alleen akkoord met een saneringsregeling als hij het dubbele percentage ontvangt ten opzichte van het percentage van de andere crediteuren.   

Aangezien kleine MKB-crediteuren op grond van de WHOA recht hebben op ten minste 20% van hun vordering, zal de Belastingdienst op grond van haar huidige beleid in beginsel ten minste 40% verlangen. Hierdoor wordt de financierbaarheid van een saneringsakkoord – zeker gezien de hoogte van de opgebouwde (corona)belastingschuld – zeer lastig.

Nieuw tijdelijk beleid: Belastingdienst neemt genoegen met minder

Gelukkig onderkent de overheid dit probleem. Om onnodige faillissementen te voorkomen, heeft de staatssecretaris van Financiën aangekondigd dat de Belastingdienst akkoord mag gaan met een WHOA-akkoord als hij ten minste hetzelfde percentage ontvangt als de andere schuldeisers – en als aan een aantal andere vereisten is voldaan. Het vereiste van een dubbel percentage is daarmee tijdelijk losgelaten. Dit versoepelde beleid gaat in op 1 augustus 2022 en loopt tot 30 september 2023. Deze periode lijkt dus bij uitstek geschikt om een saneringsakkoord op grond van de WHOA aan te bieden, omdat de kans op succes groter is.

Bij het starten van een WHOA-traject en het aanbieden van een kansrijk saneringsakkoord komt vanzelfsprekend meer kijken. Het voert echter te ver om daar in deze blog nader bij stil te staan. Hebt u vragen over het saneren van schulden door middel van een WHOA-traject, neem dan gerust vrijblijvend contact op met Rutger Duursma of Arnoud van Wijk.

Bericht delen op linkedin

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Al het nieuws

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Mis niets meer en meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Velden met een * zijn verplicht

Ik geef toestemming dat TRIP Advocaten Notarissen mijn e-mailadres gebruikt voor het toesturen van de nieuwsbrief. U kunt meer lezen in ons Privacy en cookiesbeleid.

Terug naar blogs
Contact image

Contact

Als grootste juridische adviespraktijk van Noord-Nederland staan wij centraal bij onze cliënten Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe (en ver daarbuiten) vanuit onze kantoren in Groningen, Leeuwarden en Assen.

Lees meer