Terug
HomeActueelMotie van afkeuring: impact voor huurverhogingen per 1 juli 2020

Motie van afkeuring: impact voor huurverhogingen per 1 juli 2020

2 min |
25 juni 2020
|
Blogs
Motie van afkeuring: impact voor huurverhogingen per 1 juli 2020

Moties Eerste Kamer pleiten voor huurstop

De ontwikkelingen in de huursector volgen zich in de huidige coronacrisis in hoog tempo op. Dat is ook niet zo vreemd, want door de economische gevolgen van de huidige crisis waar wij ons in bevinden komt ook de huursector ernstig onder druk te staan. De politiek drong daarom meermaals aan op een huurstop. Met een huurstop wordt bedoeld dat de huurprijzen per 1 juli aanstaande niet verhoogd zouden mogen worden, ondanks hetgeen partijen daarover hebben afgesproken in de huurovereenkomst.

Om ervoor te zorgen dat de regering een dergelijke maatregel zou opleggen aan de verhuurders, heeft de Eerste Kamer meerdere moties aangenomen die pleiten voor een huurstop, maar minister Ollongren heeft de moties naast zich neergelegd. Op 23 juni jl. kwam de discussie tussen de Eerste Kamer en de minister over dit onderwerp tot een hoogtepunt toen de Eerste Kamer een motie van afkeuring aannam tegen minister Ollongren. Wat voor gevolgen heeft het aannemen van de motie van afkeuring voor de huursector, kunnen verhuurders de huurprijs nou wel of niet per 1 juli aanstaande verhogen zoals gebruikelijk?

Gevolgen voor huurverhoging per 1 juli 2020

De aangenomen motie van afkeuring heeft geen directe gevolgen voor de huursector en dus voor de tussen partijen geldende afspraken over een jaarlijkse verhoging van de huurprijs. De motie van afkeuring is vooral een dringende oproep aan de minister om gevolg te geven aan de moties van de Eerste Kamer. De minister is dat echter niet verplicht, al kan het geen gevolg geven aan de motie wel de nodige politieke gevolgen met zich meebrengen.

Aangezien de minister vooralsnog de oproep tot een huurstop van de Eerste Kamer naast zich neerlegt, kan een tussen partijen overeengekomen jaarlijkse verhoging van de huurprijs per 1 juli aanstaande gewoon doorgaan. Verhuurders kunnen dus opgelucht adem halen, een verplichte huurstop zal er niet komen voor 1 juli aanstaande, ondanks het hoog oplaaiende politieke steekspel tussen de minister en de Eerste Kamer over dit onderwerp.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van deze blog of over uw situatie, neem dan gerust contact op met een van onze specialisten Bouw & Vastgoed.

Bericht delen op linkedin

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.

Gerelateerde expertises en branches

Nieuwste berichten

Al het nieuws

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Mis niets meer en meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Velden met een * zijn verplicht

Ik geef toestemming dat TRIP Advocaten Notarissen mijn e-mailadres gebruikt voor het toesturen van de nieuwsbrief. U kunt meer lezen in ons Privacy en cookiesbeleid.

Terug naar blogs
Contact image

Contact

Als grootste juridische adviespraktijk van Noord-Nederland staan wij centraal bij onze cliënten Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe (en ver daarbuiten) vanuit onze kantoren in Groningen, Leeuwarden en Assen.

Lees meer