Terug
HomeActueelInvoering Omgevingswet uitgesteld tot 1 juli 2023

Invoering Omgevingswet uitgesteld tot 1 juli 2023

2 min |
24 oktober 2022
|
Blogs
Invoering Omgevingswet uitgesteld tot 1 juli 2023

De inwerkingtreding van de Omgevingswet wordt wederom uitgesteld, ditmaal naar 1 juli 2023, zo blijkt uit de voortgangsbrief aan de Eerste Kamer van 14 oktober 2022 van minister De Jonge. Deze tijd is volgens de minister benodigd om verder te testen en te oefenen, maar ook om te voorzien in extra ondersteuning voor bevoegde instanties. Het voorstel van het huidige ontwerp-Koninkblijk Besluit met de inwerkingtredingsdatum van 1 januari 2023 zal worden ingetrokken. De minister zal een nieuw ontwerpbesluit met 1 juli 2013 als inwerkingtredingsdatum bij beide Kamers voorstellen. Als randvoorwaarde voor deze nieuwe datum merkt de minister op dat het van belang is dat de uitvoeringspraktijk definitieve duidelijkheid heeft over de datum om de laatste noodzakelijk stappen naar inwerkingtreding te zetten. Of dat met deze termijn ook realiseerbaar is, zal moeten blijken.

De keuze voor opnieuw een uitstel volgde kort na het uitbrengen van het kritische Advies Digitaal Stelsel Omgevingswet van het Adviescollege ICT-toetsing. Het Adviescollege geeft aan dat de wijze waarop ketentesten zijn ingevuld en uitgevoerd onvoldoende zekerheid geeft over de stabiliteit, betrouwbaarheid en technische werking van de keten van het Digitaal Stelsel Omgevingswet, het DSO (een fundamenteel onderdeel van de Omgevingswet). Het Adviescollege adviseert daarom om een stevige kwaliteitsimpuls te geven aan indringend ketentesten. Bij verdergaand uitstel adviseert het Adviescollege eveneens de tijd te nemen voor een fundamentele heroriëntatie. Van een fundamentele heroriëntatie komt het vooralsnog niet. De minister vindt daarvoor namelijk geen steun bij de medeoverheden en het bedrijfsleven en bovendien zou verder uitstel, althans zo meent de minister, te veel nadelen met zich brengen.

Hebt u vragen over de (komst van de) Omgevingswet? Neemt u dan gerust contact op met een van onze collega’s van de sectie Bestuursrecht.

De Kamerbrief over het uitstel van de Omgevingswet kunt u hier lezen.

Het Advies Digitaal Stelsel Omgevingswet vindt u hier.

Bericht delen op linkedin

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.

Gerelateerde expertises en branches

Nieuwste berichten

Al het nieuws

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Mis niets meer en meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Velden met een * zijn verplicht

Ik geef toestemming dat TRIP Advocaten Notarissen mijn e-mailadres gebruikt voor het toesturen van de nieuwsbrief. U kunt meer lezen in ons Privacy en cookiesbeleid.

Terug naar blogs
Contact image

Contact

Als grootste juridische adviespraktijk van Noord-Nederland staan wij centraal bij onze cliënten Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe (en ver daarbuiten) vanuit onze kantoren in Groningen, Leeuwarden en Assen.

Lees meer