Terug
HomeActueelIs overhevelen van vermogen naar een spaargeld-bv interessant voor u?

Is overhevelen van vermogen naar een spaargeld-bv interessant voor u?

9 november 2018
|
Blogs

Heeft u al eens overwogen uw spaargeld onder te brengen in een spaargeld-B.V.? Dit kan direct voordeel voor u opleveren. Lees verder om te beoordelen of deze mogelijkheid voor u interessant is.

Belastingdruk in box 3
Ieder jaar moet u over het saldo van uw vermogen per 1 januari inkomstenbelasting betalen in box 3. De belastingheffing in deze box is niet gebaseerd op het werkelijk door u behaalde rendement, maar op een forfaitair rendement, een fictief rendement. Het maakt daardoor voor de door u te betalen belasting over uw vermogen dus niet uit hoeveel rendement u daadwerkelijk met uw vermogen heeft gerealiseerd. Over het forfaitaire rendement wordt vervolgens 30% belasting geheven.

Rendementspercentages box 3 voor 2019
Op Prinsjesdag 2018 heeft het kabinet de rendementspercentages voor box 3 zoals die zullen gelden voor 2019 bekendgemaakt.

Het forfaitaire rendement in de inkomstenbelasting als % van box 3-vermogen is als volgt vastgesteld:

Van                   tot                    forfaitair rendement      box 3 tarief       effectieve belasting

€ 0                    € 30.360           0%                               30%                 0%

€ 30.360           € 102.010         1,94%                          30%                 0,58%

€ 102.010         € 1.020.096      4,45%                          30%                 1,34%

€ 1.020.096      onbeperkt         5,6%                            30%                 1.68%

Zoals valt af te lezen uit de tabel betaalt u procentueel meer belasting naarmate u meer vermogen heeft.

Hoe werkt de Spaargeld-B.V.?
Het kan ook anders. U kunt uw spaargeld van box 3 naar box 2 overhevelen. Als u dit doet voor 1 januari 2019, kunt u mogelijk direct voordeel behalen.

Door uw vermogen in te brengen in een door u op te richten B.V., valt dat vermogen vanaf dat moment niet meer in box 3. Als tegenprestatie voor het door u in te brengen vermogen ontvangt u de aandelen in de door u opgerichte B.V. Deze aandelen maken vanaf dat moment, ter vervanging van het ingebrachte box 3-vermogen, onderdeel uit van uw vermogen in box 2.

In tegenstelling tot de regeling die geldt voor box 3 wordt in box 2 het werkelijk door de B.V. gerealiseerde rendement belast. Hierover dient door uw B.V. vennootschapsbelasting te worden afgedragen. Deze belasting gaat in de komende jaren stapsgewijs omlaag. Het verlaagde tarief voor winst tot en met € 200.000,00 gaat van 20% naar 19% in 2019. In de jaren daarna daalt het tarief verder naar 16,5% in 2020 en uiteindelijk naar 15% in 2021. Verder gaat het reguliere tarief voor winst boven € 200.000,00 van 25% in 2019 naar 22,55% in 2020 en uiteindelijk 20,50% in 2021.

Wordt door de B.V. rendement behaald en wilt u dit op enig moment in uw privévermogen ontvangen, dan kunt u als aandeelhouder van de B.V. tot een dividenduitkering aan uzelf als aandeelhouder besluiten. Over ontvangen dividenduitkeringen bent u in box 2 een belastingtarief van 25% verschuldigd. U kunt er ook voor kiezen het rendement in de B.V. te behouden en dus niet uit te keren. Zolang u niet tot uitkering overgaat, stelt u de belastingheffing in box 2 uit. Dit kan uiteraard zeer interessant voor u en uw B.V. zijn.

In veel gevallen zal het bedrag dat u per saldo aan vennootschapsbelasting en box 2-heffing betaalt over het daadwerkelijk behaalde rendement van uw spaargeld lager uitvallen dan de box 3-heffing over het forfaitair rendement.

Spaargeld belastingvrij terugbetalen
Het spaargeld dat u op deze wijze in uw B.V. heeft ingebracht kunt u in de toekomst ook weer uit uw B.V. halen. Dit kan belastingvrij plaatsvinden doordat u de nominale waarde van de aandelen in het kapitaal van de B.V. door een statutenwijziging verlaagt. De verlaging kan vervolgens aan u als aandeelhouder worden uitgekeerd.

Wanneer voor u interessant?
Of het voor u voordeliger is om in de B.V. te sparen dan wel het vermogen in box 3 aan te houden, hangt voornamelijk af van het werkelijk door u behaalde rendement. Daarbij moet u uiteraard in geval van keuze voor sparen in de B.V. ook rekening houden met bijkomende kosten, zoals notariskosten, bankkosten en accountantskosten.

Voor nadere informatie over dit onderwerp en voor het verzorgen van de oprichting van een spaargeld-B.V. nodigt mevrouw mr. Simone Frugte u van harte uit om telefonisch dan wel per e-mail contact met haar op te nemen.

Bericht delen op linkedin

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Al het nieuws

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Mis niets meer en meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Velden met een * zijn verplicht

Ik geef toestemming dat TRIP Advocaten Notarissen mijn e-mailadres gebruikt voor het toesturen van de nieuwsbrief. U kunt meer lezen in ons Privacy en cookiesbeleid.

Terug naar blogs
Contact image

Contact

Als grootste juridische adviespraktijk van Noord-Nederland staan wij centraal bij onze cliënten Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe (en ver daarbuiten) vanuit onze kantoren in Groningen, Leeuwarden en Assen.

Lees meer