Terug
HomeActueelNieuw ROZ-model huurovereenkomst voor woonruimte

Nieuw ROZ-model huurovereenkomst voor woonruimte

24 april 2017
|
Blogs

De Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) heeft recent een nieuw model gepubliceerd voor de verhuur van woonruimte. Zowel het model van de huurovereenkomst als de bijbehorende algemene bepalingen zijn aangepast.

Meer mogelijkheden voor verhuur aan doelgroepen

In het model is onder meer rekening gehouden met de Wet doorstroming huurmarkt 2015 die meer mogelijkheden biedt voor de verhuur aan doelgroepen, zoals studenten, promovendi en starters op de woningmarkt. Hierdoor wordt het mogelijk om woonruimte beschikbaar te houden voor specifieke doelgroepen.

Mogelijkheid om woonruimte korte bepaalde tijd te verhuren

De Wet doorstroming huurmarkt 2015 biedt ook de mogelijkheid om woonruimte voor korte bepaalde tijd te verhuren. Bij zelfstandige woonruimte kan voor een bepaalde periode van maximaal twee jaar worden verhuurd en bij onzelfstandige woonruimte voor vijf jaar, waarbij de overeenkomst door een mededeling van de verhuurder eindigt. Opzegging op grond van een wettelijke opzeggingsgrond is in die gevallen niet nodig. Ook deze mogelijkheden zijn in het nieuwe ROZ-model verwerkt.

Meer aandacht voor overlast

De opties voor de duur van de huurovereenkomst zijn dus aangepast. Daarnaast wordt in het nieuwe model meer aandacht besteed aan overlast (Airbnb bijvoorbeeld) en is het boetebeding van de algemene bepalingen naar de huurovereenkomst verhuisd en aangepast naar aanleiding van (Europese) jurisprudentie. Overigens is het merendeel van de bepalingen ook nu opgenomen in de algemene bepalingen.

Het ROZ-model wordt in de praktijk veel gebruikt en is te vinden op de website van de ROZ (www.roz.nl).

Voor meer informatie over deze wijziging of andere huurgerelateerde onderwerpen kunt u contact opnemen met mr. Elmer van der Kamp

Bericht delen op linkedin

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Al het nieuws

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Mis niets meer en meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Velden met een * zijn verplicht

Ik geef toestemming dat TRIP Advocaten Notarissen mijn e-mailadres gebruikt voor het toesturen van de nieuwsbrief. U kunt meer lezen in ons Privacy en cookiesbeleid.

Terug naar blogs
Contact image

Contact

Als grootste juridische adviespraktijk van Noord-Nederland staan wij centraal bij onze cliënten Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe (en ver daarbuiten) vanuit onze kantoren in Groningen, Leeuwarden en Assen.

Lees meer