Terug
HomeActueelOntslagbescherming OR-lid: hoe zit dat?

Ontslagbescherming OR-lid: hoe zit dat?

3 min |
18 oktober 2022
|
Blogs
Ontslagbescherming OR-lid: hoe zit dat?

Een werknemer met twee petten

Aan welke regels bent u als werkgever gebonden bij een mogelijk ontslag van een werknemer die lid is van de Ondernemingsraad (OR)? Dat is een vraag die veel werkgevers bezighoudt. Want hoever reikt die ontslagbescherming nou precies? Het antwoord daarop is vrij simpel: van (extra) ontslagbescherming vanuit het lidmaatschap van de OR is alleen sprake als de ontslaggrond verband houdt met dat lidmaatschap. Dat betekent dat een ontslag niets te maken mag hebben met diens werkzaamheden, houding en gedrag als OR-lid. Als de ontslaggrond daar los van staat, heeft een OR-lid geen extra ontslagbescherming.

Let op: de extra ontslagbescherming van het OR-lid ziet ook op de periode dat hij op de kandidatenlijst staat en tot twee jaar na het lidmaatschap van de OR.

Is er sprake van een ontslag op grond van bijvoorbeeld reorganisatie, disfunctioneren, ziekte, etc., dan geldt de normale regelgeving en staat een OR-lidmaatschap dat niet in de weg. Uw werknemer draagt als het ware twee petten: die van OR-lid en die van medewerker. En op die manier dient de werkgever ook met dat onderscheid om te gaan.

Ontslagbescherming: kan iemand uit de OR worden gezet?

Mocht het OR-lid bewust het overleg tussen de onderneming en de OR belemmeren of mocht sprake zijn van schending van de geheimhoudingsplicht dan kan de werkgever naar de kantonrechter stappen. Dan kan het OR-lid mogelijk uit de OR worden gezet. Artikel 13 van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) zegt daarover:

“Op verzoek van de ondernemer of van de ondernemingsraad kan de kantonrechter voor een door hem te bepalen termijn een lid van de ondernemingsraad uitsluiten van alle of bepaalde werkzaamheden van de ondernemingsraad. Het verzoek kan uitsluitend worden gedaan door de ondernemer op grond van het feit dat het betrokken ondernemingsraadlid het overleg van de ondernemingsraad met de ondernemer ernstig belemmert, en door de ondernemingsraad op grond van het feit dat de betrokkene de werkzaamheden van de ondernemingsraad ernstig belemmert.”

Advies

Voor zowel de werkgever als het OR-lid geldt: houd beide functies gescheiden en zorg dat alle afspraken en functionerings- en beoordelingsgesprekken duidelijk geformuleerd zijn. Op deze manier maakt u de kans op juridische ruis zo klein mogelijk.

Vragen over ontslagbescherming en/of ondernemingsraden?

Mocht deze blog voor u aanleiding zijn om te overleggen met een specialist, laat dan vooral uw vraag achter via onderstaand contactformulier. Of neem contact op met onze specialisten van de sectie arbeidsrecht. Zij staan u graag te woord. Met kantoren in Groningen, Leeuwarden en Assen is er altijd een juridisch specialist bij u in de buurt.

Contactformulier

Velden met * zijn vereist

Met het versturen van dit bericht gaat u akkoord met onze privacyverklaring.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Bericht delen op linkedin

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.

Gerelateerde expertises en branches

Nieuwste berichten

Al het nieuws

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Mis niets meer en meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Velden met een * zijn verplicht

Ik geef toestemming dat TRIP Advocaten Notarissen mijn e-mailadres gebruikt voor het toesturen van de nieuwsbrief. U kunt meer lezen in ons Privacy en cookiesbeleid.

Terug naar blogs
Contact image

Contact

Als grootste juridische adviespraktijk van Noord-Nederland staan wij centraal bij onze cliënten Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe (en ver daarbuiten) vanuit onze kantoren in Groningen, Leeuwarden en Assen.

Lees meer