Terug
HomeActueelNieuwe UAV-GC 2025 beschikbaar; waar moet u rekening mee houden?

Nieuwe UAV-GC 2025 beschikbaar; waar moet u rekening mee houden?

5 min |
20 februari 2025
|
Blogs
Nieuwe UAV-GC 2025 beschikbaar; waar moet u rekening mee houden?

Op 14 januari 2025 is door CROW de nieuwe UAV-GC 2025 (Uniforme Administratieve Voorwaarden voor Geïntegreerde Contractvormen 2025) geïntroduceerd. De UAV-GC 2025 brengt onder meer wijzigingen op het gebied van samenwerking, risicoverdeling en – in het licht van de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen – aansprakelijkheid van de aannemer.

De UAV-GC is een set algemene voorwaarden die gebruikt wordt in de bouw bij geïntegreerde contracten. Dit houdt in dat zowel de ontwerpwerkzaamheden als de uitvoeringswerkzaamheden door de opdrachtnemer worden verricht. De UAV-GC 2025 kunt u vanaf 14 januari 2025 van toepassing verklaren op te sluiten overeenkomsten. Daarom zetten wij hierbij de belangrijkste wijzigingen voor u op een rij.  

Proactief gedrag en interactie (§ 2a UAV-GC 2025)

In § 2a is een nieuwe verplichting opgenomen voor zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer. Partijen wordt opgedragen om voorafgaand en tijdens de werkzaamheden met elkaar in gesprek te blijven. Alhoewel deze verplichting niet afdwingbaar is, is deze wel juridisch relevant in het geval andere verplichtingen niet worden nagekomen.

Wijzigingen op initiatief opdrachtgever of opdrachtnemer (§ 14 en 15 UAV-GC 2025)

Kort gezegd, biedt de vernieuwde §14 de opdrachtnemer de mogelijkheid om te starten met de uitvoering van een wijziging, voordat volledige overeenstemming is bereikt over deze wijziging. Hieraan is wel een tweetal voorwaarden verbonden: (i) uitvoering aan deze wijziging mag enkel aanvangen als er vertrouwen is dat partijen binnen afzienbare tijd overeenstemming over de wijziging zullen bereiken én (ii) als de opdrachtnemer dit ook schriftelijk aan de opdrachtgever bevestigt.

De opdrachtnemer is gebonden aan de overeenkomst en kan enkel in die gevallen, zoals benoemd in de UAV-GC 2025, wijzigingen aanbrengen. De hoofdregel is dus dat de opdrachtnemer niet mag wijzigen, tenzij.

Aansprakelijkheid voor en na oplevering (§ 28a en 28b UAV-GC 2025)

In de nieuwe set algemene voorwaarden wordt onderscheid gemaakt tussen de aansprakelijkheid vóór en ná de oplevering.

Voor oplevering is de aansprakelijkheid beperkt tot een zestal situaties voor directe en indirecte schade. Ten aanzien van de indirecte schade geldt dat de aansprakelijkheid is beperkt tot een maximum van 10% van de aanneemsom.

Ten aanzien van de aansprakelijkheid na oplevering zijn in de UAV-GC 2025 de vervaltermijnen uit § 28 lid 2 UAV-GC ongewijzigd gebleven; de vervaltermijn bedraagt dus respectievelijk 5 jaar voor verborgen gebreken en 10 jaar voor ernstige gebreken. Bij gebreken die zich binnen twee jaar na oplevering voordoen, is de aansprakelijkheid van de opdrachtnemer beperkt tot bepaalde vormen van directe en indirecte schade. Hier geldt dat de directe schade is beperkt tot de aanneemsom en de indirecte schade evenals voor oplevering beperkt is tot een maximum van 10% van de aanneemsom. Indien een gebrek zich na twee jaar openbaart, is een plafond van toepassing van 10% van de aanneemsom, met een maximum van € 1.500.000,00.

Invloed van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

De invoering van de Wkb – en daarmee de invoering van artikel 7:758 lid 4 BW – brengt mee dat indien sprake is van een ‘bouwwerk’ de aannemer aansprakelijk is voor de gebreken die bij de oplevering van het werk niet zijn ontdekt, tenzij deze gebreken niet aan de aannemer zijn toe te rekenen.

Met de komst van de UAV-GC 2025 heeft CROW ook de Model Basisovereenkomst (MBO) aangepast. In artikel 13 MBO dienen partijen een regeling te kiezen met betrekking tot de gebreken na oplevering. De keuze is ofwel (i) de opdrachtnemer is in beginsel wel aansprakelijk, in welk geval dus wordt gekozen voor het aansprakelijkheidsregime van de Wkb, ofwel (ii) de opdrachtnemer is niet aansprakelijk en het regime van artikel 7:758 lid 3 BW is van toepassing. In het geval de opdrachtgever geen keuze maakt, zal het regime van artikel 7:758 lid 4 BW van toepassing zijn.

Intellectueel eigendom (§ 40 en 40a)

Aan de algemene bepalingen ten aanzien van het intellectuele eigendom zijn in de UAV‑GC 2025 nieuwe bepalingen toegevoegd, zodat partijen worden gestimuleerd om in een zo vroeg mogelijk stadium over uitvindingen in het werk te communiceren. Partijen kunnen op deze wijze afspraken maken ten aanzien van deze uitvindingen.

Geschiloplossing

Met de invoering van de UAV-GC 2025 en de aanpassing van de MBO hierop, hebben partijen in artikel 18 MBO de mogelijkheid gekregen om, naast arbitrage, een andere methode van geschiloplossing te kiezen. Hierbij kan men denken aan: bouwbemiddeling, bindend adviesprocedure, mediation en de Fast Track Bindend Advies procedure van de Raad van Arbitrage in bouwgeschillen.

Tot slot

Kortom, de nieuwe set algemene voorwaarden brengt een aantal wijzigingen met zich mee, die in het voorgaande zijn toegelicht. De meest opvallende wijzigingen zijn onder meer het stimuleren van communicatie tussen partijen, zowel in de informatieverstrekking als ten aanzien van wijzigingen en uitvindingen. Daarnaast zien we dat de Wkb invloed heeft gehad op de aangepaste aansprakelijkheidsregeling. Mocht de UAV-GC 2005 op uw overeenkomst van toepassing zijn, dan verandert er met de introductie van de UAV-GC 2025 niets voor u.

Heeft u vragen over de wijzigingen in de UAV-GC 2025? Of wenst u advies over de toepassing van deze nieuwe set algemene voorwaarden op te sluiten geïntrigeerde contracten? Dan denken wij graag met u mee. Heeft u naar aanleiding van dit blog vragen, neem dan gerust contact op met een van onze specialisten.

Bericht delen op linkedin

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.

Gerelateerde expertises en branches

Nieuwste berichten

Al het nieuws

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Mis niets meer en meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Velden met een * zijn verplicht

Ik geef toestemming dat TRIP Advocaten Notarissen mijn e-mailadres gebruikt voor het toesturen van de nieuwsbrief. U kunt meer lezen in ons Privacy en cookiesbeleid.

Terug naar blogs
Contact image

Contact

Als grootste juridische adviespraktijk van Noord-Nederland staan wij centraal bij onze cliënten Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe (en ver daarbuiten) vanuit onze kantoren in Groningen, Leeuwarden en Assen.

Get in touch