Terug
HomeActueelTurboliquidatie: gemakkelijk en snel, maar niet zonder risico

Turboliquidatie: gemakkelijk en snel, maar niet zonder risico

4 min |
15 maart 2022
|
Blogs
Turboliquidatie: gemakkelijk en snel, maar niet zonder risico

Turboliquidatie: gemakkelijk en snel, maar niet zonder risico

Wat is turboliquidatie?

Volgens de wet (artikel 2:19 lid 4 van het Burgerlijk Wetboek) houdt een rechtspersoon op te bestaan als hij op het tijdstip van zijn ontbinding geen baten meer heeft. Dit noemen we turboliquidatie. De algemene vergadering van aandeelhouders hoeft slechts een besluit tot ontbinding te nemen, waarbij ten tijde van de ontbinding geen baten aanwezig zijn. Ook al heeft de rechtspersoon (meerdere) schulden, de rechtspersoon kan toch via deze methode eenvoudig verdwijnen. Hoewel het een snelle methode van afwikkeling is, kan juist bij schuldeisers het idee ontstaan dat zij worden benadeeld. De vorderingen van de schuldeisers worden immers niet meer voldaan.

Schuldeisers en bestuurders

In deze blog bespreken we twee onderdelen. De kant van de schuldeiser, die betaald wil worden en aandachtspunten voor bestuurders, die zorgvuldig gebruik dienen te maken van turboliquidatie.

Mogelijkheden voor schuldeisers

Het komt voor een schuldeiser vaak als grote verassing dat de rechtspersoon is opgehouden te bestaan. De rechtspersoon lijkt met de noorderzon vertrokken, terwijl de schuldeiser nog een vordering op die rechtspersoon heeft. Toch hebben schuldeisers een aantal mogelijkheden om alsnog te worden betaald.

Zo bestaat de mogelijkheid om een verzoek bij de rechtbank in te dienen tot heropening van de vereffening. Een rechter zal dit verzoek toewijzen als de ontbonden rechtspersoon waarschijnlijk nog beschikt over activa. De schuldeiser kan ook proberen om het faillissement van de reeds ontbonden rechtspersoon aan te vragen. Maar ook hier moet de schuldeiser aannemelijk maken dat de ontbonden rechtspersoon nog baten heeft. Daarnaast moet aan de overige vereisten voor faillietverklaring zijn voldaan. De bewijslast ligt zowel bij een verzoek tot heropening als bij een faillissementsaanvraag bij de schuldeiser, waardoor dit niet altijd een eenvoudige opgave zal zijn.

Een andere mogelijkheid is om de voormalig bestuurder persoonlijk aansprakelijk te stellen als ten onrechte turboliquidatie is toegepast. Voorbeelden van het onterecht toepassen zijn: (i) ten tijde van ontbinding waren wel degelijk nog kenbare baten aanwezig zodat de vennootschap ten onrechte door turboliquidatie is ontbonden, (ii) het onttrekken van activa vlak voor de ontbinding of (iii) het verrichten van selectieve betalingen. Een bestuurder kan echter alleen aansprakelijk worden gesteld als de bestuurder een persoonlijk ernstig verwijt kan worden gemaakt van hetgeen zich rondom het moment van ontbinding heeft afgespeeld. Dit is een hoge drempel, waar niet zomaar sprake van is.

Zorgvuldig gebruik van turboliquidatie door bestuurders

Het toepassen van een turboliquidatie is dus niet zonder risico. Deze methode van ontbinding van de rechtspersoon moet zorgvuldig gebeuren. Bestuurders moeten zich realiseren dat turboliquidatie niet kan worden toegepast als de rechtspersoon nog beschikt over een of meerdere bate(n). In dat geval dient vereffening plaats te vinden. Ook is het niet verstandig om vlak voor de ontbinding (ongeoorloofde) uitkeringen te verrichten en/of activa te onttrekken. Daarnaast dient een bestuurder op te passen met het voldoen van vorderingen van bepaalde (gelieerde) schuldeisers. Onder omstandigheden zijn selectieve betalingen namelijk als onrechtmatig te kwalificeren.

Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie

Helaas werkt de eenvoudige methode van turboliquidatie dus ook misbruik in de hand. Helemaal nu de verwachting is dat een aanzienlijk aantal rechtspersonen door turboliquidatie wordt ontbonden als gevolg van de coronapandemie, waardoor schuldeisers het nakijken hebben. Om de positie van schuldeisers te beschermen, is op 28 juni 2021 het wetsontwerp ‘Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie’ gepubliceerd.

Met de mogelijke invoering van de Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie krijgen bestuurders een financiële verantwoordingsplicht. Deze verplichting houdt in dat bestuurders financiële informatie moeten geven. Bestuurders dienen dus te verantwoorden dat sprake is van rechtmatig gebruik van turboliquidatie. De tweede wijziging is dat bestuurders het risico lopen om een bestuurdersverbod te krijgen, als zij deze wijze van liquideren ten onrechte hebben toegepast. De wijzigingen moet het misbruik van het gebruik van turboliquidatie tegengaan en de positie van schuldeisers verbeteren.

Vooralsnog is de Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie slechts een wetsontwerp. Turboliquidatie is dus nog eenvoudig toe te passen. Bestuurders doen er echter verstandig aan om verantwoord gebruik te maken van turboliquidatie, zodat zij niet het risico lopen om aansprakelijk te worden gesteld door een schuldeiser.  

Heeft u het voornemen om gebruik te maken van turboliquidatie of bent u een schuldeiser van een ontbonden rechtspersoon, laat u dan door ons adviseren over de mogelijkheden. U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met mr. Rutger Duursma en mr. Arnoud van Wijk.

Bericht delen op linkedin

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.

Gerelateerde expertises en branches

Nieuwste berichten

Al het nieuws

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Mis niets meer en meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Velden met een * zijn verplicht

Ik geef toestemming dat TRIP Advocaten Notarissen mijn e-mailadres gebruikt voor het toesturen van de nieuwsbrief. U kunt meer lezen in ons Privacy en cookiesbeleid.

Terug naar blogs
Contact image

Contact

Als grootste juridische adviespraktijk van Noord-Nederland staan wij centraal bij onze cliënten Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe (en ver daarbuiten) vanuit onze kantoren in Groningen, Leeuwarden en Assen.

Lees meer