Onlangs publiceerde de Staatscommissie Herijking Ouderschap haar rapport, getiteld “Kind en ouders in de 21ste eeuw”. De Staatscommissie heeft onderzoek gedaan naar de vraag of de huidige wetgeving wel voldoende rekening houdt met de maatschappelijke en medische veranderingen in de afgelopen decennia. Waar het merendeel van de kinderen vroeger werd geboren binnen een huwelijk tussen een man en een vrouw, zijn er tegenwoordig veel meer verschillende leefvormen waarin kinderen opgroeien: eenoudergezinnen, samengestelde gezinnen, gezinnen van ouders van gelijk geslacht, meer generatiegezinnen en gezinnen waarin meerdere vaders en moeders met elkaar kinderen krijgen (meerouder gezinnen). Door al deze ontwikkelingen is het minder vanzelfsprekend dat een kind genetisch verwant is aan degene(n) die hij als zijn ouders beschouwt.
Eén van de adviezen van de Staatscommissie ziet op het maximaal aantal (juridische) ouders dat een kind kan hebben. Op dit moment kunnen kinderen in Nederland, net zoals in vrijwel alle landen ter wereld, twee juridische ouders hebben. De Staatscommissie heeft vanwege de veranderde maatschappij voorgesteld het maximum aantal ouders uit te breiden naar vier. Steeds vaker worden kinderen verzorgd en opgevoed door meer dan twee personen die samen als ouders met het kind een gezin vormen. Denk dan bijvoorbeeld aan de situatie dat de biologische ouders van een kind gescheiden zijn en beiden weer een nieuwe partner hebben. Het kind groeit dan als het ware op in twee gezinnen.
Het mogelijk maken dat (bijvoorbeeld) de nieuwe partner ook als juridisch ouder wordt aangemerkt, heeft als voordeel dat de nieuwe partner en het kind juridisch met elkaar verbonden zijn. Uitbreiding van het maximaal aantal ouders brengt echter ook een toename van de complexiteit van de opvoedingssituatie mee. Daarom heeft de Staatscommissie geadviseerd dat het meerouderschap pas mogelijk zou moeten zijn nadat een rechter zich over de situatie heeft gebogen. Bovendien moeten de personen die het meerouderschap op zich willen nemen goed hebben nagedacht over de wijze waarop zij de opvoeding en verzorging willen én kunnen vormgeven.
Het is nog maar de vraag of de aanbevelingen van de Staatscommissie ook zullen worden doorgevoerd in de wet. Het is nu aan de Tweede Kamer om te onderzoeken wat het draagvlak en de politieke en financiële haalbaarheid van de voorstellen zijn.