Terug
HomeActueelWebinar Energierecht 26 januari 2023

Webinar Energierecht 26 januari 2023

Evenementen
Webinar Energierecht 26 januari 2023

Aanmelden kan via het aanmeldformulier onderaan de pagina.

Dit webinar vindt plaats op donderdag 26 januari 2023 van 16:00 tot 17:00 uur en is relevant voor alle partijen die voor hun bedrijfsvoering afhankelijk zijn van het invoeden of afnemen van elektriciteit.

Het elektriciteitsnet is ‘vol’, zo luidt steeds vaker de boodschap van netbeheerders aan (potentiële) aangeslotenen. De maatschappelijke gevolgen van zogenaamde ‘netcongestie’ zijn groot. Ontwikkelaars van wind- en zonneparken kunnen soms niet gegarandeerd elektriciteit invoeden op het net, wat funest kan zijn voor de business case. Ook aan de zijde van elektriciteitsverbruikers kan netcongestie grote gevolgen hebben. Zo kunnen investeringen in nieuwe bedrijfsactiviteiten of nieuwbouwprojecten soms behoorlijke vertraging oplopen of zelfs helemaal niet doorgaan als er niet gegarandeerd capaciteit is op het elektriciteitsnet.

Op 25 november jl. is het Codebesluit congestiemanagement van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in werking getreden. In het geval van netcongestie dienen netbeheerders volgens de ACM flexibiliteit in te kopen bij aangeslotenen om zo op een efficiënte wijze congestie tegen te gaan. Hierdoor zou meer ruimte op het elektriciteitsnet moeten ontstaan wat bij kan dragen aan de ambities van de energietransitie.

Tijdens het webinar zullen de regels van het Codebesluit congestiemanagement besproken worden. Het nieuwe capaciteitsbeperkingscontract, waarmee (ook kleinere) aangeslotenen een bijdrage kunnen leveren aan congestiemanagement, zal hierbij in het bijzonder centraal staan. Ook zullen o.a. de volgende vragen aan de orde komen:

  • Wat is de betekenis van begrippen als ‘congestie’, ‘congestiemanagement’, ‘capaciteits beperking’ en ‘redispatching’?
  • Welke instrumenten heeft de netbeheerder om congestiemanagement toe te passen?
  • Hoe kan ik als aangeslotene een bijdrage leveren aan congestiemanagement en wat zijn de voor- en nadelen van een capaciteitsbeperkingscontract?
  • Wat zijn de voorwaarden voor het toekennen – of juist het weigeren – van transport capaciteit?
  • Wat kunnen aangeslotenen – of partijen die wensen te worden aangesloten op het elektriciteitsnet – doen als de netbeheerder stelt dat er geen capaciteit aanwezig is?

Voor vragen kunt u contact opnemen met een van de specialisten van de sectie energierecht.

Bericht delen op linkedin

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.

Gerelateerde expertises en branches

Nieuwste berichten

Al het nieuws

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Mis niets meer en meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Velden met een * zijn verplicht

Ik geef toestemming dat TRIP Advocaten Notarissen mijn e-mailadres gebruikt voor het toesturen van de nieuwsbrief. U kunt meer lezen in ons Privacy en cookiesbeleid.

Terug naar evenementen
Contact image

Contact

Als grootste juridische adviespraktijk van Noord-Nederland staan wij centraal bij onze cliënten Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe (en ver daarbuiten) vanuit onze kantoren in Groningen, Leeuwarden en Assen.

Lees meer