Het komt voor dat een werknemer twee banen heeft. Vaak gaat dit om twee kleine(re) dienstverbanden. Soms heeft de werknemer naast een fulltime dienstverband ook nog een (bij)baan in het weekend. Twee dienstverbanden kunnen zorgen voor extra belasting voor de werknemer, wat weer een groter risico op uitval met zich meebrengt. De Arbeidstijdenwet (“de ATW”) regelt de maximale werktijden en minimale rusttijden van werknemers. Dit om te voorkomen dat een werknemer te zwaar wordt belast.
De ATW heeft tot doel werknemers te beschermen tegen té lange werkdagen. Daarom bevat de ATW regels over hoeveel uur een werknemer mag werken, hoeveel recht hij heeft op pauze of rust en hoeveel nachtarbeid en oproepdiensten de werknemer mag verrichten. De inspectie SWV controleert of werkgevers de ATW naleven. Doen zij dat niet, dan kan de inspectie boetes opleggen die kunnen oplopen tot meer dan € 10.000,-.
Arbeidstijdenwet rekent per werknemer, niet per dienstverband
In de praktijk blijkt veel onduidelijkheid te bestaan over de ATW. Werkgevers gaan er vaak van uit dat wanneer zij de werktijden vaststellen binnen de grenzen van de ATW, zij geen risico lopen een boete opgelegd te krijgen. Dit is niet het geval. De inspectie beoordeelt niet per dienstverband of de werktijden voldoen aan de ATW, maar per werknemer. Wanneer een werknemer bijvoorbeeld twee banen heeft van in totaal 70 uur per week, kan sprake zijn van een schending van de ATW. Zelfs als de werknemer bij iedere werkgever binnen de grenzen van de ATW blijft, kan de combinatie maken dat de ATW wordt geschonden. De inspectie kan in zo’n geval beide werkgevers boetes opleggen.
Samen zoeken naar een oplossing
Als werkgever is het dus zaak in kaart te brengen of werknemers meerdere dienstverbanden hebben. En indien dit het geval is, hoeveel uur (en op welk moment) zij dan werken. En of de combinatie binnen de grenzen van de ATW blijft. De werkgever is hierbij afhankelijk van de informatie die de werknemer verstrekt. De ATW bepaalt daarom dat de werknemer de werkgever moet informeren als deze naar zijn andere dienstverband(en) vraagt.
Wanneer blijkt dat de ATW wordt overtreden, zal samen met de werknemer naar een oplossing moeten worden gezocht. Gedacht kan worden aan het anders inrichten van de werktijden of het aantal uren naar beneden bijstellen. Maar soms lukt het niet om er met een werknemer uit te komen. In dat geval rest vaak niets anders dan de arbeidsovereenkomst met de werknemer te beëindigen.
Mag een arbeidsovereenkomst ontbonden worden als partijen vastlopen op de ATW?
Dit was ook het geval in een rechtszaak die onlangs diende bij de kantonrechter te Rotterdam. Om het risico op een boete te voorkomen, verzocht een werkgever de kantonrechter de arbeidsovereenkomst van een werknemer die twee banen had te ontbinden. De werknemer slaagde er niet in de beide banen zodanig in te richten dat de Arbeidstijdenwet werd nageleefd. De werkgever heeft nog geprobeerd om met de werknemer tot een oplossing te komen maar dat lukte niet. De werkgever wilde daarom de arbeidsovereenkomst met de werknemer beëindigen. Alhoewel er niets mis was met het functioneren van de werknemer, vond de kantonrechter te Rotterdam toch dat de arbeidsovereenkomst moest eindigen. Van de werkgever kon niet gevergd worden het dienstverband voort te zetten, gelet op het risico op een boete van de inspectie.
Wilt u meer informatie over de Arbeidstijdenwet of andere arbeidsrecht gerelateerde onderwerpen? Neem dan contact op met een van onze specialisten arbeidsrecht. Of stel vrijblijvend uw vraag via onderstaand contactformulier. Een advocaat arbeidsrecht van ons kantoor in Groningen, Leeuwarden of Assen neemt dan contact met u op.
Contactformulier
Velden met * zijn vereist