Terug
HomeActueelFoto’s op internet en het auteursrecht van de fotograaf

Foto’s op internet en het auteursrecht van de fotograaf

20 maart 2019
|
Blogs

Van poezenfilmpjes tot het unboxen van de nieuwste telefoons: het internet staat vol met informatie, video’s en foto’s. Dat deze informatie toegankelijk is, betekent echter nog niet dat het ‘van’ iedereen is.

Een foto die op het internet circuleert is vaak auteursrechtelijk beschermd. De foto moet los worden gezien van het gefotografeerde: bij het maken van een foto maakt de fotograaf vaak creatieve keuzes, zoals de belichting, sluitertijd, hoek, etc. Die creatieve keuzes leiden ertoe dat een foto auteursrechtelijk beschermd is.

Wanneer de foto wordt gekopieerd en zonder toestemming wordt gebruikt voor bijvoorbeeld een eigen nieuwsbericht, kan op het auteursrecht van de fotograaf inbreuk worden gemaakt. De fotograaf lijdt dan schade die hij of zij kan verhalen op de inbreukmaker.

Het overkwam een ondernemer die op zijn website zes foto’s plaatste van ‘dieren in nood’. Voor de plaatsing van de foto’s had hij geen toestemming van de fotograaf verkregen, terwijl hij ook de naam van de fotograaf niet had vermeld.

De rechtbank Noord-Holland oordeelde in een recent gepubliceerde uitspraak (ECLI:NL:RBNHO:2018:11702) dat de ondernemer het auteursrecht van de fotograaf had geschonden. Het maakte daarbij niet uit dat de ondernemer hierbij geen commercieel gewin heeft gehad en zich van geen kwaad bewust was. Het auteursrecht is een sterk recht. De ondernemer moest daarom de schade van de fotograaf vergoeden: de kosten die de fotograaf als gebruikelijke licentievergoeding hanteert én de volledige kosten van de advocaat van de fotograaf.

Vermoedt u dat iemand uw foto gebruikt zonder toestemming óf wordt u aangesproken op een schending van een auteursrecht, neem dat contact op met mr. Alexandra van Beelen.

Bericht delen op linkedin

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Al het nieuws

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Mis niets meer en meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Velden met een * zijn verplicht

Ik geef toestemming dat TRIP Advocaten Notarissen mijn e-mailadres gebruikt voor het toesturen van de nieuwsbrief. U kunt meer lezen in ons Privacy en cookiesbeleid.

Terug naar blogs
Contact image

Contact

Als grootste juridische adviespraktijk van Noord-Nederland staan wij centraal bij onze cliënten Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe (en ver daarbuiten) vanuit onze kantoren in Groningen, Leeuwarden en Assen.

Lees meer