Terug naar blogs

Inzage UBO-register per direct aan banden

Inzage UBO-register per direct aan banden
25 november 2022
|
Blogs

Op 22 november 2022 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie een uitspraak gepubliceerd over het UBO-register. Het Hof oordeelt dat de de inzage UBO-register en openbare toegang tot het register een ernstige inmenging is op het recht op privacy en dat deze inmenging verder gaat dan strikt noodzakelijk en niet evenredig is met het nagestreefde doel: het tegengaan van witwassen en terrorismefinanciering.

Het UBO-register

In het in 2020 ingevoerde UBO-register staat wie de eigenaar is van een organisatie of wie hierin zeggenschap of een belang heeft. Het register bestaat op grond van een Europese richtlijn gericht op het voorkomen van witwassen. Door het register is duidelijk wie de zeggenschap heeft over een organisatie. Het is de bedoeling om met behulp van het register criminaliteit en het financieren van terrorisme beter te kunnen bestrijden. Criminelen kunnen zich door het register lastiger verschuilen achter ingewikkelde structuren.

Vrijwel iedere organisatie is verplicht om haar UBO’s te registreren. De informatie over de geregistreerde personen wordt opgenomen in een openbaar register waaruit iedereen, tegen een kleine betaling, informatie kan opvragen. Afscherming van gegevens is enkel mogelijk op grond van een paar uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld het hebben van politiebescherming.

Kritiek op het UBO-register

Op het UBO-register is al jaren veel kritiek. Zo startte Stichting Privacy First een procedure tegen de Staat om het register buiten werking te stellen, maar deze zaak werd door de stichting verloren in november 2021. Daarnaast leidt het register tot grote administratieverplichtingen aangezien onder andere banken en notarissen als ‘poortwachter’ zijn aangemerkt en daarom verplicht zijn om informatie over UBO’s in te winnen en te (laten)registreren in het UBO-register.

Oordeel van het Hof van Justitie van de Europese Unie over inzage UBO-register

In de zaak voor het Hof ging het over het Luxemburgse UBO-register. Aan het Hof is gevraagd of de openbaarheid van het register een inbreuk was op de grondrechten van de UBO’s. Het Hof heeft nu geoordeeld dat de Europese anti-witwasrichtlijn het algemeen belang nastreeft en dat dit een rechtvaardiging kan zijn om een inbreuk te maken op grondrechten zoals het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens. In dit geval is deze rechtvaardiging echter onvoldoende onderbouwd en daarmee ongeldig.

Registratie UBO-register blijft wel verplicht

De Europese wetgever zal naar verwachting met deze uitspraak met grote snelheid aan de slag gaan. Na de uitspraak is het Nederlandse UBO-register tot nader order gesloten en alleen bij uitzondering beschikbaar voor opsporingsdiensten. Dit betekent dat het UBO-register niet meer openbaar toegankelijk is en dat de UBO’s van organisaties nu niet meer kunnen worden opgevraagd. Ondanks de sluiting blijft het verplicht om de UBO van uw organisatie te blijven registeren als u dit nog niet eerder heeft gedaan of als er wijzigingen zijn in uw organisatie.

Heeft u vragen over de gevolgen van deze uitspraak of heeft u hulp nodig bij de inschrijving van UBO’s van uw organisatie? Neem dan contact op met een van onze specialisten, zij hebben uitgebreide ervaring binnen de zakelijke dienstverlening en het ondernemingsrecht. Ook over andere vragen rondom privacy kan u ben hen terecht.

Bericht delen op linkedin

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Al het nieuws

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Mis niets meer en meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Velden met een * zijn verplicht

Ik geef toestemming dat TRIP Advocaten Notarissen mijn e-mailadres gebruikt voor het toesturen van de nieuwsbrief. U kunt meer lezen in ons Privacy en cookiesbeleid.

Terug naar blogs
Contact image

Contact

Als grootste juridische adviespraktijk van Noord-Nederland staan wij centraal bij onze cliënten Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe (en ver daarbuiten) vanuit onze kantoren in Groningen, Leeuwarden en Assen.

Lees meer