Terug naar blogs

Uw werknemer wordt verdacht, moet u de kosten van de advocaat betalen?

Uw werknemer wordt verdacht, moet u de kosten van de advocaat betalen?
6 maart 2019
|
Blogs

In sommige beroepen maakt een medewerker een gerede kans verdacht te worden van een strafbaar feit, terwijl hij meende alleen zijn werk goed te doen. Die verdenking is niet altijd terecht, maar dat zal het Openbaar Ministerie er niet van weerhouden in een voorkomend geval de medewerker toch te vervolgen.

Denk bijvoorbeeld aan een medewerkster in de thuiszorg die ervan beschuldigd wordt haar cliënte te hebben bestolen, terwijl die cliënte misschien in de war is en de portemonnee gewoon niet kan vinden. Of de politieagent die verdacht wordt van mishandeling of een zorgverlener die een fout maakte met de dood als gevolg.

Veel werkgevers voelen zich verplicht (of zijn dat op grond van de toepasselijke CAO of hun eigen beleid) om de medewerker in die moeilijke tijd, waarin hij vervolgd wordt door het Openbaar Ministerie, te steunen. Niet alleen in emotionele zin, maar ook door – op hun kosten – te zorgen voor een deskundige strafrecht advocaat.

Daar is ook veel voor te zeggen. Niet alleen de medewerker zelf heeft baat bij die steun, maar ook de collega’s. Zij zullen zich gemakkelijk met hun onfortuinlijke collega kunnen identificeren en zijn blij als ze zien dat hun werkgever zijn verantwoordelijkheid pakt en iemand in die moeilijke situatie niet in de steek laat.

Als alles goed gaat en de medewerker de waarheid sprak, zal er een vrijspraak volgen en zal de zaak eindigen zonder oplegging van straf of maatregel. In dat geval heeft de werknemer, de gewezen verdachte, recht op een vergoeding van alle gemaakte kosten, waaronder de kosten voor rechtsbijstand.

Onlangs heeft de Hoge Raad arrest gewezen in een zaak waarin centraal stond de vraag of de werkgever in plaats van de ex-verdachte werknemer die kosten kon claimen. Het Hof vond van niet, omdat de ex-verdachte niet zelf die kosten van rechtsbijstand had moeten dragen.

De Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2018:1428, 4 september 2018) ziet dat gelukkig anders. De Hoge Raad vond eerder al dat de rechtsbijstandverzekeraar (in plaats van de ex-verdachte zelf) een beroep kon doen op deze schadevergoeding en oordeelde onlangs dat de werkgever dat net zo kan. Niet helemaal duidelijk is of alle werkgevers die deze kosten maken, nadien de schadevergoeding kunnen claimen, of alleen werkgevers die verplicht waren de kosten voor rechtsbijstand te maken. Ik denk het eerste en in ieder geval zijn er goede argumenten om dat standpunt te bepleiten.

Anders gezegd, als u de strafrechtadvocaat voor uw werknemer heeft betaald en die werknemer komt met de schrik vrij, vergeet dan niet dat uw werknemer de gemaakte kosten bij het Rijk terug kan vragen op grond van artikel 591a Sv. Het uitbetaalde bedrag komt vervolgens weer toe aan u als werkgever.

Mocht u over bovenstaande vragen hebben, neem dan contact op met één van onze specialisten.

Bericht delen op linkedin

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Al het nieuws

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Mis niets meer en meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Velden met een * zijn verplicht

Ik geef toestemming dat TRIP Advocaten Notarissen mijn e-mailadres gebruikt voor het toesturen van de nieuwsbrief. U kunt meer lezen in ons Privacy en cookiesbeleid.

Terug naar blogs
Contact image

Contact

Als grootste juridische adviespraktijk van Noord-Nederland staan wij centraal bij onze cliënten Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe (en ver daarbuiten) vanuit onze kantoren in Groningen, Leeuwarden en Assen.

Lees meer