Terug naar nieuws

Perfect één-tweetje voorkomt faillissement ADO Den Haag

Perfect één-tweetje voorkomt faillissement ADO Den Haag
8 maart 2022
|
Nieuws

Dat het balletje soms raar kan rollen, weten ze bij voetbalclub ADO Den Haag maar al te goed. In 2020 belandt de Haagse voetbalclub in zwaar weer omdat haar Chinese aandeelhouder de financiële verliezen niet langer kan compenseren. Op 25 mei 2021 worden herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger en bedrijfsadviseur Christian Glas van TRIP Advocaten Notarissen door de rechtbank in Den Haag aangewezen om een dreigend faillissement te voorkomen. De kersverse WHOA-regeling blijkt uiteindelijk de reddingsboei waarmee de heren ADO Den Haag begin 2022 in financieel veilige haven loodsen.

Zo standvastig als de ooievaar op het logo van ADO Den Haag prijkt, zo wankel was de toekomst van de voetbalclub in 2021. “Voor het begin van het verhaal moeten we terug naar 2015”, vertelt mr. Jeroen Reiziger. “In dat jaar krijgt ADO een Chinese aandeelhouder. Dat gaat een aantal jaren met ups en downs, totdat deze aandeelhouder de financiële verliezen in het seizoen 2020-2021 niet langer kan compenseren. Al snel bonzen crediteuren op de deur. Er wordt besloten om de aandelen te verkopen, maar dat blijkt lastiger dan verwacht. Niet in de laatste plaats doordat de Chinese aandeelhouder en de rest van ADO inmiddels in onmin met elkaar leven. Intussen stapelt de schuldenlast zich in snel tempo op, gaat het sportief steeds slechter en degradeert ADO uiteindelijk naar het tweede niveau. In mei 2021 besluit ADO het heft in eigen handen te nemen om een dreigend faillissement af te wenden. Dat is het moment waarop wij in beeld komen.”

Licentie verliezen

Een faillissement is voor iedere organisatie een rampscenario dat je te allen tijde wilt voorkomen, maar voor betaald voetbalclubs zijn de consequenties niet te overzien. “Wanneer je als betaald voetbalclub failliet gaat, raak je automatisch je licentie kwijt bij de KNVB”, legt bedrijfsadviseur Christian Glas uit. “Zo’n licentie krijg je niet eenvoudig terug. Vandaar dat het letterlijk van levensbelang is voor een voetbalclub om een faillissement te voorkomen. Onze prioriteit lag dan ook op het afwenden van een faillissement en de daarmee gepaard gaande kapitaalvernietiging.”

Aandelen onteigenen

De huisadvocaat van ADO, Nauta Dutilh, adviseert ADO Den Haag om gebruik te maken van de nieuwe WHOA-regeling. “Per 1 januari 2021 is deze WHOA-regeling – dat staat voor Wet homologatie onderhands akkoord – ingevoerd”, legt Reiziger uit. “Samen met de 140 schuldeisers zijn we uiteindelijk gekomen tot het beoogde onderhands akkoord. Daarbij hebben we onderhandeld over het percentage van het schuldbedrag dat ADO aan haar crediteuren zou betalen. De rest van de schulden zou worden kwijtgescholden. Daarnaast bood de WHOA-regeling ons de mogelijkheid om de aandelen van de Chinese aandeelhouder in te trekken, zodat we ze tijdens het verkooptraject aan een nieuwe partij konden aanbieden. Deze onteigening van de aandelen was voor de toekomst van ADO van cruciaal belang. We moesten immers zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe aandeelhouder om het WHOA-traject voort te kunnen zetten.”

Voetbalclub te koop

Waar je een vacature op de Nationale Vacaturebank zet en je woning op Funda aanbiedt, is er niet zoiets als een Marktplaats voor voetbalclubs. “In de voetbalwereld is een goed netwerk in dit soort situaties essentieel”, beaamt Glas. “Een netwerk dat Jeroen de afgelopen jaren zorgvuldig heeft opgebouwd als specialist in het saneren van voetbalclubs. Daarnaast hebben we de publiciteit opgezocht om aan te geven dat ADO dringend op zoek was naar een nieuwe aandeelhouder. Er meldden zich veel kandidaten naast de kandidaten met wie we al in gesprek waren. Aan ons de taak om samen met de directie van ADO die ene geschikte kandidaat te vinden. Het werd uiteindelijk Globalon Football Holdings, een multiclub owner die al meerdere voetbalclubs onder z’n hoede heeft. Daarmee kwam het WHOA-traject in een stroomversnelling.”

We zijn er als nuchtere Noorderlingen in geslaagd

één van de oudste voetbalclubs van Nederland te redden

Het verlossende woord

Met de komst van een nieuwe aandeelhouder en het instemmen van alle crediteuren kan de Rechtbank Den Haag eind januari 2022 worden verzocht het akkoord te homologeren (goed te keuren). Nadat het bestuur, de werknemers en supporters een jaar lang op het randje van de afgrond hebben gebalanceerd, komt op 25 februari het verlossende woord. Ook de rechtbank keurt het WHOA-voorstel goed. “We hadden er uiteraard alle vertrouwen in, maar de uitspraak van de rechtbank zorgde ook bij ons voor grote opluchting”, geeft Reiziger toe. “Het geeft een enorme voldoening dat we er als nuchtere Noorderlingen in zijn geslaagd één van de oudste voetbalclubs van Nederland te redden, dit uiteraard in nauwe samenwerking met de mensen van ADO Den Haag en Nauta Dutilh.”

Een unieke zaak

Beide heren zijn er trots op dat ze het vertrouwen kregen om deze bijzondere reddingsactie te mogen leiden. Glas: “Dit is de eerste grote WHOA-zaak met landelijke bekendheid die goed is afgelopen. Daarbij komt de kanttekening dat de aandelen tegen de wil van de zittende aandeelhouder zijn ingetrokken. Dat maakt deze zaak wel echt uniek.” Daarmee is de klus echter nog niet geklaard. “We zitten nu in de uitvoeringsfase van het akkoord. De huidige aandelen worden ingetrokken en vervolgens uitgegeven aan de nieuwe aandeelhouder. Daarmee kan ook de financiële afhandeling van de WHOA-regeling plaatsvinden.”

Plekje op de eretribune

Of de heren een levenslange seizoenkaart hebben gekregen voor een plekje op de eretribune van ADO? Er verschijnt een brede glimlach. “Dat is ons nét iets te ver rijden. Maar trots op ons succesvolle één-tweetje zijn we zeker!”

Heeft u vragen over de WHOA?

Heeft u naar aanleiding van bovenstaand artikel vragen over de WHOA-regeling? Wellicht biedt de regeling uitkomst voor uw bedrijf of organisatie. Neem dan contact op met een van onze specialisten. Onze advocaten en notarissen hebben jaren ervaring binnen bedrijfsadvisering, herstructureringen en insolventie en helpen u graag verder.


Jeroen Reiziger is als herstructureringsdeskundige een bekend gezicht in de voetbalwereld. Hij was onder meer betrokken bij de saneringen van Vitesse, ADO Den Haag (2007), Fortuna Sittard, FC Emmen en FC Twente. Verder trad hij op als curator van WKE (Woonwagen Kamp Emmen). Daarnaast adviseert Reiziger ondernemers en banken op het gebied van bedrijfsadvisering, herstructurering, insolventie, fusies en overnames, internationaal ondernemen en ondernemingsrecht. Al 20 jaar trekt hij hierin op met Christian Glas.

Christian Glas is gespecialiseerd in het adviseren van bedrijven en particulieren met financiële problemen, waaronder het begeleiden van bedrijven met schulden die willen stoppen of het adviseren van cliënten die kansen zien in het overnemen van (delen van) een onderneming die in zwaar weer zit. Hij heeft inmiddels honderden bedrijven (en particulieren) hierin bijgestaan.

Bericht delen op linkedin

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Al het nieuws

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Mis niets meer en meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Velden met een * zijn verplicht

Ik geef toestemming dat TRIP Advocaten Notarissen mijn e-mailadres gebruikt voor het toesturen van de nieuwsbrief. U kunt meer lezen in ons Privacy en cookiesbeleid.

Terug naar nieuws
Contact image

Contact

Als grootste juridische adviespraktijk van Noord-Nederland staan wij centraal bij onze cliënten Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe (en ver daarbuiten) vanuit onze kantoren in Groningen, Leeuwarden en Assen.

Lees meer