Terug naar homepage

Rijbewijs ingevorderd door drugs

Rijbewijs ingevorderd door drugs

Net als bij rijden onder invloed van alcohol, kan bij rijden onder invloed van drugs ook het rijbewijs worden ingevorderd. Eerder gebeurde dit in de praktijk veel minder vaak dan bij alcohol. Dit had ermee te maken dat het drugsgebruik vaak niet direct kon worden vastgesteld, maar doorgaans pas achteraf naar aanleiding van een bloedonderzoek. Bij een vermoeden van rijden onder invloed van drugs, werd door de politie vaak gesteld dat de veiligheid op de weg ernstig in gevaar was gebracht. In zo’n geval kon dan alsnog het rijbewijs worden ingevorderd.

Speekseltest

Op 1 juli 2017 is het Besluit alcohol, drugs en geneesmiddelen in werking getreden. Daarbij is ook voorzien in een indicatieve test, oftewel de speekseltest, waarbij de politie meteen kan zien of er sprake is van het gebruik van drugs. Overigens levert de speekseltest geen sluitend bewijs op voor een strafrechtelijke veroordeling. Daarvoor is eerst een bloedonderzoek nodig.

Bloedonderzoek

Bij een vermoeden van rijden onder invloed van drugs, kan gevorderd worden dat de bestuurder meewerkt aan een bloedonderzoek. Het monster wordt dan opgestuurd naar het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) waar het wordt onderzocht. Uit het onderzoek kan dan blijken welke drugs in welke hoeveelheid zijn gebruikt.

Na de uitslag van het NFI kan het Openbaar Ministerie niet alsnog besluiten tot invordering van het rijbewijs over te gaan als het rijbewijs niet al eerder door de politie was ingevorderd. Wél kan in de uiteindelijke strafzaak alsnog een rijontzegging worden opgelegd.

Klaagschrift na ingevorderd rijbewijs door drugs

Is uw rijbewijs ingevorderd wegens een vermoeden van rijden onder invloed van drugs, dan dient het rijbewijs te worden doorgestuurd aan het CVOM (Centrale Verwerking Openbaar Ministerie). Daar moet binnen tien dagen worden beslist over teruggave of verdere inhouding. Tegen de beslissing tot inhouding kan een klaagschrift worden ingediend om alsnog uw rijbewijs snel terug te krijgen. Onze advocaten hebben hierin veel ervaring en zijn gespecialiseerd in het terughalen van rijbewijzen. Heeft u hulp nodig bij een ingevorderd rijbewijs, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Snel uw rijbewijs terug?

Is uw rijbewijs ingenomen en wilt u deze snel weer terug? Vul onderstaand formulier in en onze specialisten nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Velden met * zijn vereist

Met het versturen van dit bericht gaat u akkoord met onze privacyverklaring.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.