Terug
HomeVerkeersstrafrecht

Verkeersstrafrecht

Verkeersstrafrecht

Verkeersstrafrecht is een belangrijk onderdeel van de handhaving van verkeersveiligheid. Of het nu gaat om rijden onder invloed, te hard rijden, gevaarlijk rijgedrag of het veroorzaken van een ongeluk, overtredingen in het verkeer kunnen ernstige gevolgen hebben. Het verkeersstrafrecht regelt de strafrechtelijke vervolging van dergelijke overtredingen.

Bel voor gratis advies: 06 55 70 38 65
(Ook buiten kantooruren)

Wat valt onder verkeersstrafrecht?

Verkeersovertredingen variëren van relatief lichte misdrijven, zoals snelheidsovertredingen, tot ernstige zaken zoals het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel of dood door schuld in het verkeer. Enkele voorbeelden van zaken die onder verkeersstrafrecht vallen, zijn:

  • Rijden onder invloed van alcohol of drugs
  • Te hard rijden
  • Rijden zonder geldig rijbewijs
  • Verlaten plaats ongeval
  • Gevaarlijk rijgedrag en roekeloos rijden
  • Het veroorzaken van een verkeersongeval

De Wegensverkeerwet

De Wegenverkeerswet 1994 (WVW) bevat bepalingen die de verkeersveiligheid in Nederland waarborgen. Artikel 5, artikel 5a en artikel 6 van deze wet richten zich specifiek op gevaarlijk rijgedrag en de gevolgen daarvan.

Waarom is verkeersstrafrecht belangrijk?

Verkeersstrafrecht is erop gericht om de verkeersveiligheid te waarborgen en verkeersdeelnemers te beschermen tegen gevaarlijk en onverantwoord gedrag op de weg. Het overtreden van verkeersregels kan leiden tot ernstige persoonlijke en maatschappelijke gevolgen, zoals letsel of overlijden, reden waarom er streng wordt gehandhaafd.

Wat zijn de gevolgen van een overtreding?

De gevolgen van een verkeersmisdrijf kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de overtreding en de omstandigheden. Mogelijke straffen zijn:

  • Boetes
  • Rijontzegging of invordering van het rijbewijs
  • Taakstraffen
  • Gevangenisstraffen, bij ernstige gevallen
  • Verbeurdverklaring of onttrekking van het voertuig

Een verkeersdelict kan ook leiden tot hogere verzekeringspremies en een aantekening op uw strafblad, wat van invloed kan zijn op uw toekomst. Daarnaast is ook het CBR steevast betrokken. Het CBR kan diverse maatregelen opleggen, zoals het volgen van een verkeerscursus (EMG), deelname aan een geschiktheidsonderzoek, een rijvaardigheidstest, etc.

Hoe kunnen wij u helpen?

Als u te maken krijgt met het verkeersstrafrecht, kan dit een grote impact hebben op uw leven. Wij staan u bij met deskundig juridisch advies en begeleiding door het proces, van het voorbereiden van uw verdediging tot het vertegenwoordigen in de rechtbank. Onze ervaren strafrechtadvocaten in Groningen, Leeuwarden en Assen hebben uitgebreide kennis van het verkeersrecht en zetten zich in om uw rechten te beschermen en het beste resultaat voor uw zaak te behalen.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Samen bekijken we hoe we u het beste kunnen bijstaan in uw zaak.

Snel uw rijbewijs terug?

Is uw rijbewijs ingenomen en wilt u deze snel weer terug? Neem telefonisch contact op met onze advocaten via 0655703865 of vul onderstaand formulier in en onze specialisten nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Velden met * zijn vereist

Met het versturen van dit bericht gaat u akkoord met onze privacyverklaring.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.