Terug
HomeEducatieve Maatregel Gedrag en Verkeer (EMG)

Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer (EMG)

Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer (EMG)

Strafrechtelijke overtredingen in het verkeer worden tegenwoordig niet alleen bestraft door de rechter, maar ook aangepakt door het CBR. Wanneer bijvoorbeeld binnen de bebouwde kom met meer dan 50 km per uur te hard wordt gereden, dan wordt in de eerste plaats het rijbewijs voorlopig ingevorderd en volgt doorgaans een geldboete en/of een rijontzegging. Daarnaast kan de politie tevens een mededeling doen aan het CBR. Het CBR is dan verplicht om een Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer (EMG) op te leggen. Kosten van de EMG? € 1.134,-

Mededeling aan CBR

Nog steeds is de heersende opvatting in de rechtspraak dat de cursus naast een boete en rijontzegging kan worden opgelegd, maar feit is wel dat men dubbel wordt gepakt. Overigens is er op dit punt een grote mate van rechtsongelijkheid. Sommige bestuurders krijgen na drie keer harder dan 50 km per uur te hard rijden geen cursus van het CBR, terwijl anderen bij de eerste keer al aan de beurt zijn. Dit heeft ermee te maken dat door de politie de mededelingen aan het CBR niet altijd even consistent worden gedaan. Momenteel is men binnen de politiekorpsen hard bezig om deze rechtsongelijkheid aan te pakken. Daarvoor is bijvoorbeeld in Noord-Nederland een zogeheten Team Buitengerechtelijke Afdoening opgericht. Dit team is gevestigd in Leeuwarden en hier worden alle verkeerszaken zorgvuldig beoordeeld. In de praktijk betekent dit dat een mazzeltje – lees: ontkomen aan het CBR – er doorgaans niet meer in zal zitten. Wanneer een mededeling aan het CBR kan worden gedaan, dan zal deze ook worden gedaan.

Niet alleen te snel rijden kan aanleiding geven tot het doen van de mededeling door de politie aan het CBR. Ook rijden onder invloed van alcohol of drugs kan aanleiding geven tot een maatregel van het CBR. Afhankelijk van het promillage alcohol wordt aan de bestuurder een (Licht) Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer, de (L)EMA opgelegd of nog zwaarder, een onderzoek naar de rijgeschiktheid.

Onderzoek rijgeschiktheid; vergroot de slagingskans

Het onderzoek naar de rijgeschiktheid is in de praktijk de meest verstrekkende maatregel. Niet alleen wordt bij oplegging van het geschiktheidsonderzoek direct overgegaan tot schorsing van de geldigheid van het rijbewijs, ook zakt ongeveer 9 op de 10 deelnemers voor het onderzoek. Dit heeft ermee te maken dat de vragen die door de psychiater tijdens het onderzoek worden gesteld suggestief zijn en vaak onjuiste uitkomsten geven. Er is dan ook veel kritiek op het geschiktheidsonderzoek. Tot op heden is het nog niet gelukt om het geschiktheidsonderzoek in procedures onderuit te halen. Daarentegen lukt het wel om bestuurders goed voor te bereiden op het onderzoek. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in het voorbereiden van bestuurders op het onderzoek, waarbij wij uw kansen aanzienlijk vergroten om bij die 1 op de 10 te horen die wel slaagt.

Mocht u onze training op het onderzoek niet hebben gehad of onverhoopt niet slagen, dan staan wij u uiteraard graag ten dienste in een eventuele bestuursrechtelijke procedure. Wij begrijpen hoe belangrijk het rijbewijs voor u is en zullen dan ook alles uit de kast halen om het rijbewijs voor u terug te halen.

Wilt u meer weten over procedures tegen het CBR of heeft u hulp nodig met een ingevorderd rijbewijs door justitie of CBR, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze specialisten strafrecht hebben uitgebreide ervaring met ingenomen rijbewijzen.

Laat uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Snel uw rijbewijs terug?

Is uw rijbewijs ingenomen en wilt u deze snel weer terug? Neem telefonisch contact op met onze advocaten via 0655703865 of vul onderstaand formulier in en onze specialisten nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Velden met * zijn vereist

Met het versturen van dit bericht gaat u akkoord met onze privacyverklaring.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.