Terug naar homepage

Te hard gereden

Te hard gereden

50 km/h of sneller gereden: rijbewijs ingevorderd

Voor snelheidsovertredingen met een auto of motor van 50 kilometer per uur of meer, wordt het rijbewijs direct door de politie ingevorderd. Officieel heet dat de overgifte van het rijbewijs. Na de overgifte van het rijbewijs, wordt het rijbewijs door de politie naar het CVOM gestuurd. Het CVOM moet vervolgens beslissen of het rijbewijs terug kan worden gegeven of ingevorderd moet blijven. Die beslissing van het CVOM moet binnen tien dagen na de overgifte worden genomen. Is het CVOM te laat met beslissen, dan moet het rijbewijs worden teruggeven. Als het CVOM op tijd is met beslissen, dan volgt er een invordering van minimaal twee maanden (ook al is het een eerste overtreding). De richtlijnen van het OM schrijven voor hoe lang een rijbewijs ingevorderd moet blijven. De duur van invordering hangt in de eerste plaats af van de snelheid waarmee is gereden. Zo geldt voor een snelheidsovertreding vanaf 50 km/h te snel, een invorderingstermijn van 2 maanden, vanaf 60 km/h te snel drie maanden, vanaf 70 km/h te snel vier maanden, enz.

De invorderingstermijn kan nog verder oplopen als een bestuurder in de twee jaar voorafgaand aan de aanhouding een strafbeschikking heeft betaald voor een snelheidsovertreding van 30 km/h te snel of 40 km/h te snel (op autosnelwegen). Dan komt er automatisch twee maanden invordering bovenop. Om deze reden vragen onze advocaten ook altijd of iemand in het verleden strafbeschikkingen heeft voldaan wegens snelheidsovertredingen.

Te hard gereden: klaagschrift indienen

Tegen de beslissing van het CVOM om het rijbewijs ingevorderd te houden kan een klaagschrift worden ingediend. Dat klaagschrift moet worden ingediend bij de rechtbank in het arrondissement waarbinnen de overtreding is begaan. Een zogeheten raadkamer van de rechtbank behandelt vervolgens het klaagschrift. De rechter buigt zich tijdens de behandeling van het klaagschrift uitsluitend over de vraag of het rijbewijs al dan niet terug mag. Of de rechter besluit om het rijbewijs terug te geven of niet, hangt aan de ene kant af van het belang van de verkeersveiligheid en anderzijds van de persoonlijke omstandigheden. Alleen als er sprake is van zwaarwegende persoonlijke omstandigheden, zal de rechter besluiten tot teruggave van het rijbewijs. Onze advocaten hebben zeer ruime ervaring bij het opstellen van klaagschriften en de behandeling van deze klaagschriften in de raadkamer. Zij weten als geen ander hoe zij zo goed mogelijk de persoonlijke belangen moeten schetsen om de kans op teruggave van het rijbewijs zo groot mogelijk te maken. De beklagrechter doet meteen uitspraak. Als de rechter beslist dat het rijbewijs terug mag, dan ligt het rijbewijs doorgaans de volgende dag al weer op de deurmat.

De beslissing tot teruggave van het rijbewijs is een voorlopige beslissing die geldt in afwachting van de strafzaak. Pas tijdens de strafzaak wordt de straf definitief vastgesteld. Doorgaans volgt deze strafzaak pas maanden later en soms duurt dit wel meer dan een jaar. De strafzaak kan op twee manieren plaatsvinden, in de vorm van een OM-zitting of een zitting bij de kantonrechter. De meeste zaken worden afgedaan via een OM-zitting. Daar wordt de uiteindelijke rijontzegging en de hoogte van de geldboete bepaald. Onze advocaten kunnen u desgewenst ook tijdens deze zitting bijstaan.

OM-zitting en strafbeschikking

Verreweg de meeste snelheidsovertredingen worden berecht via een zogeheten OM-zitting. Dat is een zitting waar het OM een strafvoorstel doet. Als de verdachte akkoord gaat met het voorstel is de zaak klaar. Gaat de verdachte niet akkoord, dan wordt de zaak voorgelegd aan de kantonrechter. Niet alleen volgt er een OM-zitting bij snelheidsovertredingen van 50 km/h of meer. Ook wanneer het gaat om een tweede overtreding binnen twee jaar van 30km/h of sneller of 40 km/h of sneller (op autosnelwegen), volgt er een OM-zitting. Al deze overtredingen worden ook bijgeschreven op het strafblad. Dit kan met name problematisch zijn voor bijvoorbeeld beroepschauffeurs, maar ook voor beginnende bestuurders. Zo kunnen chauffeurs hun vergunning verliezen en beginnende bestuurders moeten opnieuw een rijvaardigheidstest doen bij twee van dit soort snelheidsovertredingen.

Te hard gereden: verweer voeren?

Snelheidsovertredingen zijn de meest voorkomende strafbare feiten. Het is ook het makkelijkste feit voor de politie om te constateren. Het bewijs is dan ook heel snel geleverd en slechts in uitzonderingsgevallen is het mogelijk om verweer te voeren. Dat komt omdat de rechter meer waarde hecht aan een op ambtseed opgemaakt proces-verbaal (van een agent die zijn werk doet) dan aan de verklaring van een verdachte (die daarbij belang heeft). Toch is het onze advocaten al meermalen gelukt om het bewijs aan te vechten. Eén van de meest spraakmakende zaken haalde in 2022 ook de voorpagina van de NOS en het Dagblad van het Noorden. Het ging toen om agenten die bij wegwerkzaamheden op het Julianaplein te Groningen ten onrechte vele rijbewijzen hadden ingevorderd. In strijd met de eigen regels werden de lasermetingen te dicht bij het bord met een snelheidsbeperking uitgevoerd. Onze strafrechtadvocaten maakten hier werk van, waarna de onterecht ingenomen rijbewijzen werden teruggegeven aan de bestuurders.

Snel uw rijbewijs terug?

Is uw rijbewijs ingenomen en wilt u deze snel weer terug? Neem telefonisch contact op met onze advocaten via 0655703865 of vul onderstaand formulier in en onze specialisten nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Velden met * zijn vereist

Met het versturen van dit bericht gaat u akkoord met onze privacyverklaring.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.