TRIP Groningen
050 599 7999
Alle contactgegevens
TRIP Assen
0592 393 333
Alle contactgegevens
TRIP Leeuwarden
058 234 7347
Alle contactgegevens
Veruit de meeste bekeuringen worden buiten het strafrecht om opgelegd. Het gaat in de regel om overtredingen voor te hard rijden tot een maximum van 30 km/h te hard. Deze overtredingen worden beboet op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften. Ook wel de Wahv of Wet Mulder genoemd. De bekeuring wordt verstuurd door het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) te Leeuwarden en bovenaan de acceptgiro staat dan het woord ‘beschikking’. Tegen zo’n beschikking staat bezwaar open bij het CVOM (Centrale Verwerking Openbaar Ministerie), vervolgens beroep bij de kantonrechter en uiteindelijk hoger beroep bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. De bekeuringen tot 30 km/h te hard gereden, worden niet geregistreerd.
Dat ligt anders voor te hard rijden vanaf 30 km per uur. Niet alleen worden deze snelheidsovertredingen afgedaan via het strafrecht, ze worden ook bijgehouden door het Openbaar Ministerie. Wat veel mensen niet weten is dat harder dan 30 km per uur te hard rijden dus een strafblad oplevert. Dit kan vooral vervelende consequenties hebben voor mensen met beroepen waarbij het rijbewijs centraal staat, zoals bijvoorbeeld een taxichauffeur.
Bij snelheidsovertredingen van 30 km per uur te hard of meer is het dus oppassen geblazen. Niet alleen wordt er melding van de overtreding gemaakt op het strafblad, maar ook geldt er nog een recidiveregeling voor snelheidsovertredingen. Deze regeling houdt in dat er voor een tweede snelheidsovertreding van meer dan 30 km per uur te hard rijden, een extra zware straf volgt. De tweede overtreding moet dan wel zijn begaan binnen twee jaar nadat de eerste snelheidsovertreding onherroepelijk is afgedaan, bijvoorbeeld door betaling van een strafbeschikking of een uitspraak van de kantonrechter. Wanneer u dus bijvoorbeeld op 1 januari 2017 een strafbeschikking hebt betaald voor 30 km per uur te hard rijden en op 4 april 2018 rijdt u bijvoorbeeld 35 km per uur te hard, dan volgt er als strafeis voor de tweede overtreding al een forse geldboete en een automatische rijontzegging van twee maanden. Voorafgaand aan het opleggen van een dergelijke straf door het Openbaar Ministerie, moet u eerst worden gehoord. Tijdens die hoorzitting kunt u een beroep doen op persoonlijke omstandigheden waardoor een ontzegging toch achterwege kan blijven. Onze advocaten hebben al menig bestuurder met succes bijgestaan tijdens een dergelijke OM-zitting en het rijbewijs weten te behouden.
Nog een stap vervelender zijn de consequenties bij harder dan 50 km per uur te hard rijden. Voor de politie bestaat er dan de mogelijkheid om uw rijbewijs in te vorderen. Deze wordt dan ingezonden aan het CVOM, waarna er binnen tien dagen moet worden beslist over het al dan niet langer inhouden van het rijbewijs. Tegen die beslissing tot inhouding kan een klaagschrift worden ingediend.
Heeft u hulp nodig bij een ingevorderd rijbewijs, neem dan direct gratis telefonisch of per mail contact met ons op of laat hieronder uw gegevens achter. Onze advocaten hebben een hoge succesratio bij het terughalen van ingevorderde rijbewijzen. Blijf dus niet onnodig lang zonder uw rijbewijs zitten.
Velden met * zijn vereist
Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.