Terug naar blogs

Deadline UBO-registratie 27 maart 2022

Deadline UBO-registratie 27 maart 2022
14 maart 2022
|
Blogs

De deadline voor de UBO-registratie is bekend. Organisaties, die voor 27 september 2020 zijn ingeschreven in het handelsregister, dienen uiterlijk 27 maart 2022 de eerste opgave van hun UBO’s te doen in het UBO-register. UBO’s (Ultimate Beneficial Owners, oftewel uiteindelijk belanghebbenden) zijn de mensen die de uiteindelijke eigenaar zijn van of zeggenschap hebben over een organisatie. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met meer dan 25% van de aandelen in een bv. Of bijvoorbeeld mensen die meer dan 25% belang hebben in het vermogen van een vof. Een organisatie kan 1 of meer UBO’s hebben. Als er geen UBO is op basis van (economisch) eigenaarschap of zeggenschap wordt het hoger leidinggevend personeel van de organisatie (meestal het statutaire bestuur) in het UBO-register ingeschreven. Het UBO-register maakt de UBO’s inzichtelijk en draagt zo bij aan het voorkomen van het gebruik van het financiële stelsel voor fraude, terrorismefinanciering of het witwassen van geld. Sommige gegevens van UBO’s in het UBO-register zijn openbaar en sommige zijn niet openbaar.

Vanaf april kan het Bureau Economische Handhaving de regelgeving omtrent UBO-registraties gaan handhaven. Hoe stringent dit zal gebeuren, is nog afwachten.

Registratie

Registratie van de UBO kan via deze link. Heeft u hierbij hulp nodig neemt u dan contact op met uw contactpersoon bij TRIP.

Mogelijk uitstel UBO-registratie

Verschillende politieke partijen hebben onlangs om uitstel gevraagd van de verplichte UBO-registratie. Dit verzoek is gedaan naar aanleiding van een eerdere oproep van ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Zij willen dat het kabinet 27 maart als deadline voor de inschrijving van UBO’s laat vallen. De belangenbehartigers voor ondernemers willen dat eerst de uitspraak van het Europese Hof van Justitie wordt afgewacht in een zaak over het Luxemburgse UBO-register. Hierin wordt vastgesteld of bepaalde richtlijnbepalingen voor het register wel geldig zijn. Indien de UBO-registratie wordt uitgesteld zullen wij hierover berichten.

Heeft u vragen over uw UBO-registratie of overige vragen rondom UBO? Neem dan contact op met een van onze specialisten ondernemingsrecht, zij helpen u graag verder.

Bericht delen op linkedin

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Al het nieuws

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Mis niets meer en meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Velden met een * zijn verplicht

Ik geef toestemming dat TRIP Advocaten Notarissen mijn e-mailadres gebruikt voor het toesturen van de nieuwsbrief. U kunt meer lezen in ons Privacy en cookiesbeleid.

Terug naar blogs
Contact image

Contact

Als grootste juridische adviespraktijk van Noord-Nederland staan wij centraal bij onze cliënten Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe (en ver daarbuiten) vanuit onze kantoren in Groningen, Leeuwarden en Assen.

Lees meer