Terug
HomeActueelWet verlenging tijdelijke huurovereenkomsten aangenomen

Wet verlenging tijdelijke huurovereenkomsten aangenomen

4 min |
28 april 2020
|
Blogs
Wet verlenging tijdelijke huurovereenkomsten aangenomen

Geschreven door:

Karin Attema & Jeroen Knot

Op 6 april 2020 is door minister Van Veldhoven–van der Meer van Milieu en Wonen het spoedwetsvoorstel Tijdelijke wet verlenging tijdelijke huurovereenkomst bekendgemaakt en toegezonden aan de Tweede Kamer. Inmiddels is het spoedwetsvoorstel aangenomen in de Tweede en Eerste kamer en treedt het wetsvoorstel na publicatie in het Staatsblad in werking met terugwerkende kracht vanaf 1 april 2020.

Tijdelijke wet verlenging tijdelijke huurovereenkomsten
Het doel van deze tijdelijke wet is om het in verband met de maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis voor verhuurders en huurders mogelijk te maken een tijdelijke huurovereenkomst te verlengen, zodat aan verhuurders en huurders in deze crisistijd wat flexibiliteit wordt geboden en onwenselijke situaties, waarbij een huurder geen nieuwe woning kan vinden, voorkomen kan worden.

Partijen hebben door de tijdelijke wet de mogelijkheid om een verzoek tot verlenging te doen als er sprake is van een tijdelijke huurovereenkomst zoals bedoeld in artikel 7:271 lid 1 BW. Dat betekent een tijdelijke huurovereenkomst voor de duur van twee jaar of korter bij zelfstandige woonruimte en vijf jaar of korter bij onzelfstandige woonruimte en deze huurovereenkomst eindigt tussen 31 maart 2020 en 1 juli 2020. In die gevallen kunnen zowel verhuurder als huurder de andere partij schriftelijk verzoeken om de huurovereenkomst te verlengen met één, twee of drie maanden, tot maximaal 1 september 2020. Dit dient binnen één week na de aanzegging van de einddatum van de huurovereenkomst door de verhuurder te worden gedaan. Wees er als verhuurder alert op dat in deze aanzegging ook moet worden gewezen op de mogelijkheid tot verlenging die de tijdelijke wet biedt en reageer tijdig op een verlengingsverzoek. Lees voor meer informatie over de belangrijkste aandachtspunten voor verhuurders ook de blog “Het spoedwetsvoorstel Tijdelijke wet verlenging tijdelijke huurovereenkomsten”.

Voor het geval waarin de verhuurder het einde van de huurovereenkomst vóór 12 maart 2020 al heeft aangezegd aan de huurder, kent de tijdelijke wet een afwijkende regeling. In dat geval kan de huurder wel een voorstel tot verlenging doen, maar is dat voorstel alleen bindend als de verhuurder ermee instemt.

Wijziging ten opzichte van het wetsvoorstel
De tijdelijke wet bevat verder een wijziging ten opzichte van het wetsvoorstel over de situatie dat een verhuurder niet wijst op de verlengingsmogelijkheden van de tijdelijke wet. Verzuim je als verhuurder om bij de aanzegging van de einddatum van de huurovereenkomst de verlengingsmogelijkheden van de tijdelijke wet te vermelden, dan schuift de termijn van één week waarbinnen de huurder kenbaar moet maken of gebruik wordt gemaakt van de verlengingsmogelijkheid evenredig op. De huurder mag in dat geval, dus ook later dan een week na aanzegging, een verzoek tot verlenging indienen. De termijn voor de huurder begint dan pas te lopen op het moment dat de huurder alsnog op correcte wijze is geïnformeerd over de mogelijkheden van de tijdelijke wet.

Tot slot
De naam van de wet zegt het al, het betreft in beginsel een tijdelijke wet. De wet geldt tot 1 september 2020. Maar als de coronacrisis en de gevolgen daarvan ook na 1 juli 2020 nog voortduren, dan is het mogelijk dat deze wet wordt verlengd bij algemene maatregel van bestuur. In dat geval zou het mogelijk worden voor partijen om een tweede verlenging van de huurovereenkomst overeen te komen. Dat geldt ook voor huurovereenkomsten die binnen de periode van verlenging, dus van 1 april tot 1 juli 2020, eindigen. Die kunnen op hun beurt dan ook weer worden verlengd.

Tot slot is bij het debat in de Eerste Kamer over de tijdelijke wet een motie aangenomen van senator M.J.M. Kox over een tijdelijke huurstop. De motie verzoekt de regering als noodmaatregel een tijdelijke huurstop mogelijk te maken voor zowel de sociale als de vrije sector. Deze motie is door de Eerste Kamer aangenomen. Het is nu afwachten hoe de regering uitvoering gaat geven aan de motie en welke gevolgen dat gaat hebben voor de huursector.

Vragen?

Mocht u vragen hebben over de tijdelijke wet of wat dit voor uw situatie betekent, neem dan gerust contact op met een van onze specialisten Bouw & Vastgoed.

Lees hier meer over de veel gestelde vragen over de impact van de Corona-maatregelen.

Bericht delen op linkedin

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.

Gerelateerde expertises en branches

Nieuwste berichten

Al het nieuws

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Mis niets meer en meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Velden met een * zijn verplicht

Ik geef toestemming dat TRIP Advocaten Notarissen mijn e-mailadres gebruikt voor het toesturen van de nieuwsbrief. U kunt meer lezen in ons Privacy en cookiesbeleid.

Terug naar blogs
Contact image

Contact

Als grootste juridische adviespraktijk van Noord-Nederland staan wij centraal bij onze cliënten Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe (en ver daarbuiten) vanuit onze kantoren in Groningen, Leeuwarden en Assen.

Lees meer