Terug
HomeActueelAansluitplicht netbeheerder bij gesloten distributiesysteem

Aansluitplicht netbeheerder bij gesloten distributiesysteem

4 min |
9 oktober 2024
|
Blogs
Aansluitplicht netbeheerder bij gesloten distributiesysteem

Geschilbesluiten van de Autoriteit Consument en Markt (deel 11)

Dit blogartikel is onderdeel van een reeks waarin wij verschillende geschilbesluiten behandelen. Onderaan dit artikel vindt u de links naar de overige artikelen.

ACM doet uitspraak over de aansluitplicht van de netbeheerder bij een gesloten distributiesysteem

Partijen die een geschil hebben met de netbeheerder over de wijze waarop deze zijn taken en bevoegdheden op grond van de Elektriciteitswet 1998 (“E-wet”) uitoefent, kunnen een dergelijk geschil voorleggen aan de Autoriteit Consument en Markt (“ACM”). In dit blogbericht bespreken wij zo’n geschilbesluit van de ACM.

De zaak Biotech / Stedin

Biotech Campus Delft Utilities B.V. (“Biotech”) is een 100% dochteronderneming van DSM Delft B.V. (“DSM”) en is voornemens om een afvalwaterzuiveringsinstallatie (“AWZI”) te realiseren op een bedrijfsterrein in Delft. Binnen het bedrijfsterrein ligt een elektriciteitsnet waarvoor aan DSM een ontheffing is verleend van de verplichting tot het aanwijzen van een netbeheerder, een zogenaamd gesloten distributiesysteem (“GDS”).

Ten behoeve van haar AWZI heeft Biotech een elektriciteitsaansluiting aangevraagd bij de regionale netbeheerder, Stedin Netbeheer B.V. (“Stedin”). Stedin weigert evenwel om een offerte uit te brengen voor het aansluitverzoek, omdat DSM op het bedrijfsterrein via haar GDS al beschikt over een aansluiting op het elektriciteitsnet van Stedin en DSM noch Biotech aanspraak kunnen maken op een tweede aansluiting.

Uitspraak ACM

Voor zover hier relevant oordeelt de ACM dat Stedin ten onrechte geen aanbod heeft uitgebracht aan Biotech voor een eigen aansluiting op het elektriciteitsnet van Stedin. In dat kader overweegt de ACM als volgt.

Uit art. 23 van de E-wet volgt dat de netbeheerder verplicht is om degene die daarom verzoekt te voorzien van een aansluiting op het elektriciteitsnet. Uit de definitie van aansluiting volgt dat de netbeheerder verplicht is om ten minste één aansluiting per onroerende zaak (te weten een WOZ-object) te realiseren. De E-wet bevat geen verplichting voor de netbeheerder om op verzoek een tweede aansluiting voor hetzelfde WOZ-object te realiseren.  

De ACM stelt aan de hand van relevante beschikkingen vast dat Biotech ter plaatse over een afzonderlijk WOZ-object beschikt. Uit een eerdere uitspraak van het CBb volgt, aldus de ACM, dat aan de WOZ-beschikkingen een weerlegbaar bewijsvermoeden kan worden ontleend voor de aansluitplicht van Stedin. De ACM gaat niet mee in het betoog van Stedin dat in dit geval moet worden afgeweken van de WOZ-afbakening op grond van de beschikkingen. Als gevolg hiervan is Stedin dus in beginsel verplicht om een aansluiting te realiseren voor Biotech.

Verder stelt Stedin dat haar aansluitplicht in dit geval is komen te vervallen doordat DSM op het bedrijfsterrein beschikt over een GDS en dat Biotech dus op dat GDS moet worden aangesloten. Ook hier gaat de ACM niet in mee. Volgens de ACM wordt het verzorgingsgebied van Stedin – waarbinnen Stedin een aansluitplicht heeft – namelijk niet kleiner als gevolg van de aanwezigheid van een GDS.

Vragen bij geschillen met een netbeheerder

Gelet op bovenstaande heeft Stedin dan ook in strijd gehandeld met haar aansluitplicht van art. 23 E-wet. Heeft u naar aanleiding van bovenstaand artikel een vraag? Bijvoorbeeld omdat u geschil hebt met de netbeheerder over het verkrijgen van een aansluiting? Neem dan contact op met Cees Verburg of Ale van der Wielen, onze energierecht advocaten.

Dit blogartikel is onderdeel van een reeks waarin wij verschillende geschilbesluiten behandelen. Klik hieronder om de overige delen van deze reeks te lezen.

Deel 1 – Betalingstermijn van 14 dagen redelijk?
Deel 2 – De “vrij absolute” aansluitplicht van de netbeheerder
Deel 3 – Netverzwaring en de wijziging van bestaande aansluitingen
Deel 4 – De redelijke aansluittermijn bij een grootverbruikaansluiting
Deel 5 – Kan een gesloten distributiesysteem wel een hoogspanningsdeel omvatten?
Deel 6 – Het opknipverbod uit de Elektriciteitswet en de aansluitplicht van de netbeheerder
Deel 7 – De netbeheerder en het plaatsen van zonnepanelen voor eigen verbruik
Deel 8 – De aansluit- en transportplicht van TenneT bij een interconnector
Deel 9 – De redelijke aansluittermijn bij kleinverbruikaansluitingen
Deel 10 – Kosten netverzwaring voor netbeheerder
Deel 11 – Aansluitplicht netbeheerder bij gesloten distributiesysteem

Bericht delen op linkedin

Meer weten? Neem contact op met een van onze specialisten.

Gerelateerde expertises en branches

Nieuwste berichten

Al het nieuws

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Mis niets meer en meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Velden met een * zijn verplicht

Ik geef toestemming dat TRIP Advocaten Notarissen mijn e-mailadres gebruikt voor het toesturen van de nieuwsbrief. U kunt meer lezen in ons Privacy en cookiesbeleid.

Terug naar blogs
Contact image

Contact

Als grootste juridische adviespraktijk van Noord-Nederland staan wij centraal bij onze cliënten Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe (en ver daarbuiten) vanuit onze kantoren in Groningen, Leeuwarden en Assen.

Lees meer